ЕДИН КУЛТ НА 2000 ГОДИНИ – ПРАЗНУВАНЕТО НА САБАЗИЙ В ЕТРОПОЛЕ

Възможно ли е днес българи да празнуват открито езически божества? Звучи невероятно, но има едно място в България, където вече две хилядолетия всяка година населението извършва обреди на едно тракийско божество, чиито черти прозират под християнската обвивка. Св. Атанасий се чества всеки януари в етрополския Балкан. Традицията включва посрещане на изгрева под хълма св. Атанас, палене на огньове и приготвяне на жертвено месо.
Празнуването продължава до пладне, след което се слиза в града. Обредното месо е нанизано на двуметрови шишове, изпечени на огньове, които са запалени в ями в снега. Всеки от участниците взима по един шиш и с него изминава целия път до долу. На върха на шишовете се забучва цяла глава кромид лук. В готов вид те наподобяват жезли и при слизането са носени именно като такива. Шествието от хората с „жезли”, се посреща тържествено в Етрополе. Преди слизането участниците забиват по един шиш месо на мястото, където е бил техният огън, оставя се и друга храна. Характерен елемент за празника са бръшляновите венци, с които се закичват участниците. Излишно е уточнението, че празникът е много шумен и весел, вият се хорá и се пее и свири до отмала. И как иначе, при януарските температури.
Легендата разказва, че след обяд на хълма долитат планински орли, които вземат и отнасят жертвената храна в небесата. В специализираната литература вече убедително е доказано, че етрополският свети Атанас е реликт от Сабазиева обредност.Според някои източници Сабазий се отъждествява с Дионис. Някои търсят прорицалището му в Беласица до Родопите, тъй като бесите са живели там. Но има и версия, че светилището е именно на връх Атанас. Отдавна известен факт е, че именно бесите са контролирали рудниците около Етрополе.
Всъщност, в Етрополе честванията, подобни на това от Атанасовден, са общо четири и те се провеждат в рамките на четири последователни недели . Поредицата приключва с празника на „Враната вода“, единственият, с фиксирана календарна дата – 2 февруари.
И така, скъпи приятели от близо и далеч, ако още не сте участвали в този уникален по рода си празник, имате възможност да се включите в него, последната неделя на януари предстои. Почувствайте силата на древния ритуал, с който етрополци ще посрещнат утрото на върха така, както го правят от хилядолетия.

Източник и снимки: Комплекс “Етрополия”

www.facebook.com/etropolia/

0 отговори

Напишете коментар

Включете се в дискусията
Заповядайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.