*

Пенчо Генчев Койчев е роден в град Дряново. Според кръщелното свидетелство, издадено в Дряново от свещеник Стефан Станьов, рождената дата на Пенчо Койчев е 27 януари 1977г. Майката на Пенчо Койчев, родена Цана Пеньова Дочева разказваше, че по време на Дряновското въстание, тя заедно с децата си и други жени се криели от турците в задната одая на тяхната къща в Дряново. За не чуят турците, че вътре има хора, тя притискала о гърдите си , когато плачел, нейния син Пенчо, тогава кърмаче. Тази къща съм виждал през 1944 г. През 1966г на нейно място имаше, изглежда, вече друга сграда. Като се има предвид, че Дряновското въстание е било през 1876г  трябва да се заключи, че рождената година на П.К. е не 1877, а е 1876. През последните двадесетина години от своя живот Пенчо Койчев считаше, че е роден на 27 януари 1876г. Изключено е кърмачето, за което става дума, да е било някое друго дете на Цана Койчева. Сестрата на П.К.- Велика, родена непосредствено преди него, бе с няколко години по-възрастна.

По-важни архитектурни творения на архитект Пенчо Койчев по списък, съставен от него, са:

Мавзолей в град Плевен, костница и паметник на загиналите руски герои за свободата на България. Квадратура 210 м2, строен 1903-1905г.

Санаториум за гръдоболни край с. Искрец, Софийско за 100 легла с лице към юг 100м, строен 1908-1915 г.

Дворец в Царска Бистрица, строен в стил от български мотиви с богата резбарска орнаментика, строен 1911-1914 г. Построено само едно крило (дамско); по причина на  войната другото крило не е построено.

Тип Съдебни палати за мирови съдии в Трявна, Етрополе, Симеоновград и др.

Съдебна палата в Русе за службите на мирови съдии, окръжния и апелативен съд.

Съдебна палата в София за службите на всички съдебни учреждения в София.

Проект за жилище на Софийския митрополит в Драгалевския манастир (предвиден в национални форми).

Като началник бюро в бившата Дирекция за постройките на железници и пристанища той е изработил плановете за челната гара на градовете Видин, Свищов, Лом.

Като началник на архитектурното отделение при Министерство на обществените сгради, пътища и благоустройство под негово лично ръководство и упътване са разработени плановете и е започнал строежа на следните сгради:

I Девическа гимназия в София,

I Мъжка гимназия в София,

Анатомически институт при Ветеринарно-медицинския факултет на Софийския университет,

Ентомологически (сега Природонаучен) музей в София,

Преустройство на Народното събрание в София (пристройка откъм ул.”Шипка”)

I Мъжка гимназия в Плевен, гимназия във Видин, санаториум за учители в с. Лъджене (Велинград), типове за селскостопански сгради (полски стопанства за 40 до 60 и 80 декара).

Неразрушени още негови постройки – частни сгради в София са напр. тази на бул. ”Клемент Готвалд” 38, ул.”Шипка” 50, бул.”Дондуков” 66  (сега-36), ул. ”Буда Пеща” 5а, ул.”11 Август” 5-9, ул. ”Бенковски” 53,  ул. ”Бузлуджа”, “Д.Благоев” и др.

Премии :  арх. Койчев е спечелил I премия за Мавзолея в Плевен, II премия за постройка на III Мъжка гимназия в София заедно с арх. Райко Дамов, I – за Инвалиден дом в София (по форма в стил българско строително изкуство), половината от всички премии за санаториум за гръдоболни в Пещера заедно с арх. Коста Николов и др.