*

Българската агенция по безопасност на храните затвори ферма в Етрополе заради регистриран случай на Ку-треска.

До всичко това се стига, след като съпругът на собственичката на фермата, е настанен за лечение в болницата с подозрение за развита белодробна пневмония. Когато обаче оплакванията се появяват при жената и сина им, семейният лекар решава да пусне сигнал в БАБХ заради това че имат ферма. Междувременно мъжът е изпратен на лабораторни изследвания за Ку-треска миналия четвъртък.

От БАБХ коментираха, че резултатът за Ку треска е положителен, поради което на 1 август инспектор при ОДБХ София към БАБХ посещава фермата и съставя Акт за възбрана. Наложена е забрана за изнасяне на животни или продукти с животински произход от фермата, спряно е и влизането на външни лица. В обекта се отглеждат 61 овце, 15 бивола, 31 говеда и 10 кози.

Ку–треската е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с внезапна отпадналост, главоболие и атипична пневмония. Среща се сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната, предаде БНТ.

От Ку-треска боледуват както дивите, така и селскостопанските животни. Кърлежи от над 70 вида са не само преносители, но и резервоари на инфекцията. Хората могат да се заразят основно от домашни животни, в България най-често това са крави,биволи,овце и кози, които често боледуват безсимптомно.

След боледуване от Ку-треска човешкият организъм създава траен имунитет, който предпазва от повторни заболявания.