Безплатни консултации за деца и възрастни с бъбречна недостатъчност

Проф. д-р Бурак Кочак, директор на Програмата за трансплантация на бъбреци и панкреас в реномираната университетска болница „Коч“ в Турция, ще гостува в София за безплатни консултации на български пациенти на 17 и 18 февруари 2020 г. Заедно с него у нас ще пристигне и нефрологът проф. д-р Айдън Тюркмен, който също е част от екипа на клиниката. Посещението им е по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.
Двамата специалисти са част от екипа на Центъра за трансплантация на органи в болница „Коч“ (Koç University Hospital), чийто основател и ментор е световноизвестният хирург трансплантолог проф. д-р Мюнджи Калайоглу. Проф. Калайоглу е признат за един от 20-те най-иновативни детски хирурзи в наши дни, които са променили педиатричната медицина завинаги, за приноса му в спасяването на живота на хиляди деца по света с превръщането на чернодробната трансплантация в рутинна процедура при чернодробна недостатъчност. Проф. д-р Мюнджи Калайоглу е основател на Програмата за трансплантации на черен дроб в University of Wisconsin, САЩ, и в продължение на 25 години остава неин ръководител. Като водещ детски хирург е извършил над 1500 чернодробни трансплантации, включително първата трансплантация на черен дроб в Уисконсин, първата чернодробна трансплантация от жив донор и първата чернодробна трансплантация на дете. След завръщането си в Турция през 2006 г. проф. Калайоглу започва да работи в своята страна с двама млади, обучени в САЩ трансплантолози, а години по-късно заедно с тях поставя началото на Центъра за трансплантация на органи в болница „Коч“, където днес с висока успеваемост се трансплантират бъбреци, панкреас и черен дроб при деца и възрастни от цял свят. Извършват се „кръстосани“ и „домино“ трансплантации при несъвместимост на донора.
Трансплантацията на здрав бъбрек е единствената алтернатива за пациентите в крайна фаза за хронична бъбречна недостатъчност. Присаждането на орган обаче е една от най-сложните операции в медицинската практика, а когато органът се взема от жив донор отговорността е двойна – от правилните и навременни медицински действия зависят не един, а два човешки живота. Изходът от процедурата в голяма степен зависи от правилния избор на трансплантационен център, който трябва да разполага както с опитен екип от специалисти, така и с отлично оборудвани операционни зали, надеждна лаборатория, интензивни грижи и образни изследвания.
Проф. Бурак Кочак е завършил медицинското си образование през 1996 г. във Факултета по медицина на Hacettepe University, а уменията си в сферата на трансплантационната хирургия е усъвършенствал в Northwestern University в САЩ в периода 2002-2004 г. Сертифициран е от Американското общество на хирурзите трансплантолози за присаждане на бъбрек и панкреас, и през годините е ръководил екипите за бъбречна трансплантация в едни от най-уважаваните лечебни заведения в Турция. Натрупал е значителен професионален опит в присаждането на бъбреци, включително и при деца и бебета с тегло под 10 кг. Днес е начело на екипите за трансплантация на бъбреци и панкреас в „Коч хоспитал“, където се прилагат най-съвременните методи в тази област. В клиниката се прилага роботизирана трансплантация на бъбрек, каквато се прави в малко центрове по света. При нея бъбрекът се присажда през малък 5-сантиметров разрез на корема, в областта на пъпа, а хирурзите използват компютърно контролираната роботизирана система Da Vinci Xi. Извършена по този начин, процедурата е много по-щадяща за пациента, с по-малко болка и време за възстановяване, посочват специалистите.
Проф. Айдън Тюркмен е специалист по нефрология с над 30-годишен опит в медицината, специализирал и работил във Великобритания и САЩ.
Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с проф. д-р Бурак Кочак и проф. Айдън Тюркмен в София на 17-18 февруари трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402, както и да предоставят всички медицински документи, с които разполагат до момента.

Повече за „Медикъл Караджъ“:
Мисията на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“ е да подпомага пациенти от България при разрешаването на техния здравословен проблем, като ги свързва с водещи лечебни заведения в Турция, Испания, Австрия, Израел, Чехия, Украйна, САЩ и др. Благодарение на изградените партньорски взаимоотношения с клиники в цял свят и на натрупания опит, „Медикъл Караджъ“ може да предостави възможности за второ медицинско мнение, диагностика и лечение за всяка диагноза. Здравно-информационният център съдейства във всеки етап от лечението – както за комуникацията с клиниките, така и за организацията около пътуването, като услугите са напълно безплатни за пациента.

Повече за Университетска болница „Коч“:
Koç University Hospital отвори врати през 2014 г. като болница за обучение и научни изследвания, част от семейството на Фондация „Вехби Коч“. Към 2016 г. болницата е увеличила капацитета си с 404 единични стаи за стационарно лечение и 73 сектора за интензивно медицинско лечение. Кампусът за здравни науки, който се простира върху над 220 000 кв. м., включва Факултет по медицина, Школа за медицински сестри, лаборатории за научни изследвания и Център за повишаване на квалификацията. Кампусът за здравни науки има за цел да допринесе за обучаването на квалифициран човешки капитал в сектора на здравеопазването чрез иновативната си методика и динамичния си екип.

За допълнителна информация:
Звезделина Лютфи
Управител на Здравен информационен център
„Медикъл Караджъ“
тел. 0895 770 869
www.medikara.bg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.