*

Велики четвъртък е!

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота, преди празника Възкресение Христово – Великден.

Децата от група „Мечо Пух“  към ДГ „Слънчице“- гр. Етрополе вече знаят как да боядисат своите яйчица. На 11.04.2023г. по покана на старши учител Красимира Кънчева се проведе Великденска работилничка в детската градина с гост г-жа Таня Денова от Историческия музей в гр. Етрополе.

Заедно със своите родители децата от групата изслушаха с интерес разказа на уредника г-жа Денова за старата етрополска традиция за рисуване на великденските яйца с писалка и восък.

С помощта на г-жа Красимира Кънчева, на г-жа Хризантема Илиева и на помощник-възпитателя  Цветелина Лютакова, родителите и децата се чувстваха чудесно и успяха да изрисуват  с петле, теменужка и др. мотиви, характерни за Етрополе, и да боядисат с червена, жълта и зелена боя своите яйца.

Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота и любовта, а според изписването носи и послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

Формите на партньорство дете-родител-учител-външни институции имат за цел да се засили диалога, да се акцентира върху процеса на сътрудничество и доверие, да се повиши родителската компетентност и съпричастност към процесите и дейностите в детската градина, децата да получат повече възможности за изява и подкрепа.

Отново изказваме изключителни благодарности на г-жа Наталия Цветкова- Директор, на г-жа Таня Денова и на всички работещи в Историческия музей – гр. Етрополе за тяхната всеотдайност и обичта, с която успяват да ни запалят да следваме традициите на Етрополе!

Благодарим и на децата и родителите им за прекрасните мигове заедно!

Весели празници!