*

На 25 август на фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански нашата етрополка Вили Рай ще бъде специален гост и ще представи свой рецитал. В следващите редове, специално за сайта „За Етрополе“ Ви представяме анонс на бъдещите проекти на талантливата ни съгражданка.


Вили, скоро имаше няколко участия на събори в село  Гложене, в Боженци – село Кметовци. Преди това беше в Монтана, Нови Искър, Елин Пелин. Каква е разликата между това да пееш на престижен фестивал, излъчван по няколко телевизии, и да изпълняваш песните си сред хората – боса?


Винаги вълнението е почти едно и също. Емоцията, че сред толкова много български певци са поканили мен, за да бъда част от празника на село или град, да бъда част от лично събитие, фестивал или тържество, е чест.
Самият факт, че обичат песните ми и имат отношение към творчеството ми, ме прави горда, но трябва и да докажа и оправдая това уважение.
Винаги съм казвала, че работата на певеца, на артиста не е продукт, който да докоснеш. Тя се измерва с емоцията, която ще оставиш след себе си.


Имаш много награди от този международен български фестивал. Преди две години с песента „Българи добри“ спечели две престижни отличия. Какво ще представиш пред публиката?


За пръв път, по препоръка от продуцентите на фестивала, ще пея стари македонски, но много весели песни. Доста трудно ги намерих, а и не са изпълнявани толкова много. Едната от тях не е пята от нито един български певец. За първи път работя и в студиото на македонския музикант Сашко Митковски, който е изключителен акордеонист и също има много награди в България и чужбина.
Ще включим и песента, която стана много популярна преди време точно от сцената на фестивала с помощта на етрополските музиканти и тъпана, на който пишеше Етрополе.
Едни от най-красивите ми изпълнения на Пирин фолк преди години са с танцьорите на етрополския танцов състав „Балканска младост“ с ръководител Калинка Пушкарова. С прекрасните си  костюми и танци, изпълненията ми наистина бяха спектакли.
Условията на фестивала се промениха и вече зад певците са танцьорите от танцовите състави на град Сандански, които също обогатяват сцената.

Тази година за първи път съм в селекционното жури, което избира участниците, песните и композициите, които ще се класират за финалното представяне на фестивала.


Етрополци те познават не само като добра певица, но и с работата ти в етрополското читалище. В последните години работиш и с пеещи деца. Какво точно се случва в твоята провинция, както ти често я наричаш?


Доста песни написах за любимото ми Етрополе. Моето градче ще ги  помни в изпълнение на хубавата, елегантна група „Ретротон“, с която дванадесет години се покланяхме заедно и на която бях художествен  ръководител. Моята идея беше да остареем заедно. Много песни  научиха и с тях успях да оформя един прекрасен самодеен шлагерен, вокален състав, с добро сценично поведение, баланс на пеене, обща хармония и всичко, което се изискваше, за да бъдем добра група. Спечелихме много награди за Етрополе в България и чужбина. Общината и читалището ни
подкрепяха и винаги сме имали рамо за новите си проекти.
За съжаление те отказаха да работят с мен. Групата, съставяща „Ретротон“, вече е с ново име – „Етротоника“. Те продължават да пеят все още същите песни, които са работили с мен, но без мен.
За мен е ново начало. Не, че ще е лесно, но слава на Бога знам как. През годините моите ангели винаги са били децата.
Новата малка група към читалището нарекохме „Етролет“. Голямата ни група е с име на звезда – „Вега“. Работим и ще го покажем. Всеки път е важно да сме по-добри от предишния. Пожелавам, да летят високо
„Етролет“ и „Вега“.


Какви са професионалните ти планове?


Новият ми албум е почти готов и трябва да го издам до края на годината. Подготовката за промоцията. Ще гостувам в Истанбул със свое балканско шоу.
Никога не съм крила, че моята муза е моята любима провинция.

Градът на моето детство и мястото, в което се завърнах завинаги. Големите сцени, илюзията на големите концерти, не могат да дадат топлината и красотата на дома.
Моите песни ще бъдат посветени на доброто, на добрите хора, на приятелите ми, на децата, на спомените ми за моите близки за любовта. А мястото, в което да живея сама си избрах и винаги ще повтарям, колко е
хубаво да кажеш „добър ден“ на хора, които са част от живота ти. Колко е хубав градът, който ме вълнува и вдъхновява.

И ако ме питате за кого ще пея, ще Ви кажа: „И този път ЗА ВАС!“