Проф. Д-р Александър Герчев.

В Етрополе бе открита паметна плоча на Проф.д-р Александър Герчев

На 28.03.2019 год. година в фоайето на МБАЛ „Проф. Д-р Александър Герчев“ беше открита паметна плоча в памет на Проф. Д-р Александър Герчев.
На тържественото откриване присъства семейството на проф. Герчев, а редом до тях Кметът на Община Етрополе Димитър Димитров, Председателят на ОбС – Етрополе Марин Маринов, Зам.-кметовете Росица Христова и Стефан Борисов, общински съветници, служители от Общината, лекари, сестри и граждани.
Събитието откри управителят на болницата д-р Галя Василева. В приветственото слово тя припомни богатата и заслужила уважение биография на Проф. Герчев и неговия изключителен принос за развитието за травматологията в града и за здравеопазването в България като цяло.
След нея Кметът Димитров Димитров с кратко, но много прочувствено обръщение, се обърна към роднините и близките на Проф. д-р Герчев с думите:
“Скъпо семейство на Проф. Герчев, тук съм в качеството си на Кмет, но и като човек, който изпитва огромно уважение и почит към личността на Професора. Не знам, дали той ни чува, затова ще се обърна към семейството и роднините му, за да кажа Професоре, благодаря Ви за всичко, което сте направили за нашия град. Убеден съм, че Вие сте една от най-значимите, може би дори най-значимата личност за Етрополе за последните години. Поклон пред Вас, Проф. д-р Герчев“.
Проф. д-р Александър Герчев бе член-кореспондент на БАН, професор, доктор на медицинските науки, бивш заместник-министър на здравеопазването, народен представител в 37-ото Народно Събрание.
Роден е през 1930 г. в гр. Етрополе, където завършва основното си и средно образование. Висшето си образование получава във ВМИ – София. По-късно специализира ортопедия и травматология. В трудовата си дейност преминава през цялата йерархия – от клинически ординатор до член-кореспондент на БАН. От 1953 г. работи в областта на ортопедията и травматологията. Издал е 120 научни труда, с повече от 30 публикации в чужбина, има 18 изобретения, 25 рационализации и 2 патента в областта на ортопедията и травматологията.
Бил е главен асистент в клиниката на проф. Балчев, след това в Етрополе създава, заедно със свои колеги първата клиника по ендопротезиране на големите стави. Тя е придружена от организиран експериментално-производствен център, в който са се произвели първите български протези. По-късно секторът прераства в Комбинат за медицинско производство, в който под негово ръководство се произвеждат и масово внедряват в практиката спринцовки за еднократна употреба. На тази основа започва и производството по лиценз на изкуствени бъбреци, производството на медицинско оборудване, болнични и ортопедични легла. Като председател на асоциация “Медицинска промишленост”, той спомага в някои от военните предприятия да се произвежда скъпоструваща апаратура, внасяна преди това от чужбина.
Така в производството на медицинска техника се извършва прелом, който спомага здравните заведения да се оборудват със съвременна техника.
В клиниката, благодарение на тясното свързване на медицината и инженерните науки, бяха създадени високоефективни, модерни производства, особено в областта на тазобедрената става. Протезите намират пазар и реализация не само в България, но и в Русия, Унгария, Нигерия, Куба. Професор Герчев бе член-кореспондент на Германското, Чехословашкото, Руското, Латвийското и Унгарското научно дружество.
Починал на 23.11.1997 г.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.