*

Уважаеми етрополски зетове.

Вие дека се свряхте с невиждана смелост в полите на етрополските тъщи и с това се насадихте на пачи яйца, позво­лете ми от името на кореняците дедовци и шуреци да ви поздравя по случай вашия първи по рода си свободен ден и да ви пожелая, да имате както до сега, здрави нерви, яка гърбина и още по отво­рени уши.

Вие пихте вода от „Золъовец“, наранихме ви с нашенска цифия,после с къркиш и ето ви готови зетове. Убаво е, че до сега сте се сапикасвале с ядене и пиене, оти ако бехте станале на нестресе, щехме да ви покажем пакя. Радваме се, че между вас нема суплете, а се сте едни такива гяволе, дека тънко предат.

Верно е, че едни от вас се обдуаа и зеа да се големат, ама аиде по тоа въпрос друг пат да си уротим. А колко до расата – излагахте ни. Тя си остана такава каквато а заварихте. Е тук-таме се кобнаа кръстоски, та ептен я оплетоаме и стигнааме до такова дередже, че не можем да разберем кой е приведен, кой доведен, ви­кан, заврян, изеден, оранен и прочее присадени и ашладисани зетове и кореняци.

Убаво е, че уж на майтап, ама се сбрахте на куп,та да отберем и ви разберем какво представлявате, какво си имате в акъло за невестите и аризаните в тях като бакшиш милозливи, кротки, мълчаливи, хрисими и дашни баби.

Требе да се радвате, че сте се кобнале във времето на автонобилете, та не сте дошле преди сума годин. Тогава щеа да ви заденат с цедилото и мотиката и половината дека ви гледам сега щеа да фърлят топа. А сега вратниците са широко отворени и заедно с бабите, изкарвате и зестрите оформени в различни автонобиле. Да не говорим за другите файди от битов арактер.

И накрая требе да ви кажем, че саклет ни не фана и нема да ни фане с вас.

Както до сега така и за напред ще сме задружни и весели в щастливото бъдеще на нашия град.

Горе главите! Честит Първи април! В борбата и шегата помага!

Михаил Пенчев – 1974 г.