*

Независимостта на България винаги е била една от мечтите на нашия народ. Да се развива свободно след години чужда власт, да разполага със своите ресурси – материални и духовни, свободно да изявява волята си – неща, които са нормални за една нация. Затова е толкова важен националният празник – 22 септември. Защото тогава прозвучават думите:

“ Mиролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.“
Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят……
Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. „
Нека не забравяме, че политиците трябва да служат на народа си с всички сили и възможности. Нека да не забравяме, че трябва да отстояваме своята независимост от чужди попълзновения и стремежи. И, макар че, много от нас са разочаровани от днешния политически пейзаж в страната ни, нека всички заедно отстояваме независимостта на своя избор, така както са правили българите, живели от векове по нашите земи!

Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!

Сдружение „За Етрополе“ и достойни млади хора, ученици от ОУ „Христо Ботев“, поднесоха цветя на паметника на генерала от пехотата Павел Христов и паметника на загиналите във войните етрополци.