*

На 21 ноември е един от най-големите вселенски празници. На този ден Църквата чества деня, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Тя е била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да бди над нея и да се грижи.

Този празник се посвещава на християнското семейство. Посвещението показва какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.

По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно в дома на родителите. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба. Според поверието, трапезата не се прибира защото Богородица влиза, за да хапне и благослови семейството. За дома се купува нещо, което е с капак за да не избяга семейното щастие, здраве и благополучие.

На този ден децата са придръжени от родители си в църквата. Според поверието, ако те са представени пред Бога. те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите си.

Друго поверие на този празник е, че българите гадаят какво ще бъде времето през следващата година. Ако е слънчево и топло, зимата ще е люта а лятото сухо. Ако вали сняг или дъжд, зимата ще бъде снежна, лятото дъждовно и реколтата богата.