*

Рядко се случва в един ден да има няколко популярни празника.

Такъв е 14 февруари: българският Ден на лозаря или както народът го знае – Трифон Зарезан, Денят на влюбените или Свети Валентин и един празник, за който се знае малко в България – Денят на приятелството във Финландия. Каква е историята н тези празници?

Денят на лозаря – Трифон Зарезан
се чества в  деня на Свети мъченик Трифон. От древни времена този ден се свързва с първата резитба на лозята, с труда и любовта на българина към лозата, гроздето и виното. Народната традиция повелява рано сутринта стопанката на къщата да омеси хляб и да сготви кокошка, пълнена с ориз или булгур. Хлябът, кокошката и бъклица вино се дават на мъжете, които отиват за зарежат лозето. Те излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. За първи път официално Денят на лозаря се отбелязва през 1962 година. Трифон Зарезан се чества като празник и на соколарите, градинарите и кръчмарите в България.
Празникът на влюбените – Свети Валентин е католически празник и е свързан съссветеца Валентин. Роден в Италия и живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Императорът забранил на войниците си да се женят с мисълта, че като нямат семейство, ще са готови на саможертва в боевете. Валентин бил епископ, който тайно венчавал войниците. Заради тази си постъпка по-късно е обявен за закрилник на влюбените. Заради нарушената заповед на императора и непреклонната си вяра в Бог, Валентин е обезглавен е през 270 г. Скоро след това е канонизиран. Празникът 14 февруари такъв, какъвто го познаваме и посветен на Свети Валентин, започва да се чества през XIV век. На този ден влюбените си изпращат картички със сърчица, подаряват си шоколадови бонбони и цветя. Тази традиция за изпращане на картички и бонбони, като знак на обич и любов, започва преди три века.Интересното е, че и двамата светци – Свети Валентин и Свети Трифон, са живели почти по едно и също време. И двамата се славят като лечители, и двамата са осъдени на мъченическа смърт. Смята се, че двамата живеят около 255-а година н.е. Някои историци предполагат, че те са една и съща личност.

А сега, малко повече за един непознат за нас празник – Денят на приятелството!

Във Финландия Свети Валентин се празнува като Ден на приятелите. Подаръци и картички се дават на приятели, а не на хора, свързани интимно. Не би ли било чудесно всяка година да празнувате празника на приятелството с най-добрите си приятели и с всички близки по дух хора? Спомняте ли си сцената „Сексът и градът“, където Кари и Миранда излизат на вечеря на Свети Валентин, защото нямат с кого да прекарат вечерта? Те седят заобиколени от щастливи двойки в ресторант, украсен с червени и розови балони. Те са единствените в ресторанта, които не са влюбени на романтична вечеря, а просто приятели. Ако Кари и Миранда живееха във Финландия, никой нямаше да си помисли нещо странно за това, че приятелите вечерят заедно на Свети Валентин. Там Свети Валентин се нарича Ден на приятелите (ystävänpäivä) и, както подсказва името, идеята зад празника е да се празнува приятелството. Той започва да се отбелязва едва през 80-те години на миналия век. Уstävänpäivä официално се появява във финландския календар през 1996 г. Въпреки че е сравнително млад празник във Финландия, това е изключително популярно и желано събитие на годината. Националната пощенска служба на Финландия, Posti, получава своя дял от Деня на приятелите. Това е вторият празник по брой изпратени поздравителни картички. Един от първите, които издадоха свои собствени пощенски картички за Деня на приятелите, беше Финландският Червен кръст. През 2015 г. са изпратени около три милиона пощенски картички. За Свети Валентин Posti дори наема допълнителни служители.
Днес празникът се чества мащабно, в цялата страна има единство на представители на различни поколения, млади хора и възрастни хора. В различни части на страната приятелите се събират за обяд или вечеря. Освен това споделените спортни дейности като боулинг, кънки и шейни са популярни.

Който и празник да отбелязвате на 14 февруари, радвайте се на обичта и приятелството – към земята и гроздето, към любимия човек, към приятелите, без които не можете! Да вдигнем чаши и отпием глътка за тази обич!

Автор: Галя Бончева