*

БОСИЛЕГРАД, 14.04.2023, 11:49, (БТА)

Тридесетото юбилейно издание на Международния детски Великденски фестивал в Босилеград започна с великденска работилница за писани яйца. 

Работилница бе организирана на Велики четвъртък в столовата на основното училище „Г. Димитров“. Гостите от гр. Етрополе посрещнаха изключително любезно децата – участници в работилницата, които проявиха огромно желание и старание да овладеят традиционната техника за рисуване на великденски яйца или така наречените „плескани“ етрополски яйца.

С много внимание и търпение Наталия Цветкова, Таня Денова и Илинка Кръстева обясниха на децата последователните етапи, които трябва да спазват, за да се получат красивите рисунки върху сварените яйца.

Основните фигури, които се изобразяват, са цвете/символ на пролетта/, бърдуче/символ на чистотата/, петле/символ на пробуждането/ и кръст/символ на вярата/. Контурите се поставят с молив, след което се повтарят с дървена писалка, в която се поставя восък, а писецът се нагрява на свещ. Боите са жълта, червена и зелена и са разтворени в жълтък, като се нанасят много внимателно и с голямо търпение, споделиха гостите от Етрополе.

Когато традициите са съхранени и предавани на поколенията, тогава те имат истински смисъл.

Докато се учеха на това невероятно изкуство, децата непрекъснато споделяха, колко интересно и забавно е това занимание.

Накрая на този своеобразен урок всички деца, които участваха в него, получиха по едно прекрасно великденско яйце, „късче история“ и покана да посетят Етрополе от уредниците в Исторически музей в Етрополе.

Автор: Александър Димитров

Източник: БТА – https://www.bta.bg/bg/bg-world/441319-detsata-v-bosilegrad-s-usardie-i-nastroenie-risuvaha-etropolski-velikdenski-yayt?fbclid=IwAR2Ggh_BC0uAQEZ4FMQIHmkgYrbhSBXNwlSz-xJGM-Bcd0n6UDW2mgSFytQ