*

Еспериментално проверени факти за положителното влияние на домашните любимци върху физическото и психическото здраве на техните стопани. Кучета, които предусещат предстоящи епилептични пристъпи, помагат на деца с аутизъм или усещат промяната в нивата на инсулина при диабетици. Котки, които регулират кръвното налягане и сърдечния ритъм. Или с други думи казано, следващият материал е посветен на животните и начина, по който улесняват и подобряват живота ни…

„Няма по-добър психиатър на света от малкото кученце, ближещо лицето ти“ – Бен Уилямс

„Да галиш и прегръщаш кучето, да чешиш и разрошваш козината му, успокоява ума и сърцето както най-проникновената медитация и има почти същия ефект за душата като молитвата“ – Дийн Кунц

Фактите са недвусмислени – животните играят важна роля в живота ни. И тук не става дума само за кучетата-водачи. Кучета могат да бъдат обучени, за да предупредят стопанина си, страдащ от епилепсия, че след минути или дори часове ще има гърч (има случаи, в които кучето предусеща кризата 12 часа по-рано!). Това дава възможност да болния да се предпази, като вземе съответните медикаменти за блокиране на гърча или потърси своевременна помощ. Според някои изследователи, кучетата усещат неуловими за човека промени в поведението. Според други – излъчвана от тялото на болния специфична миризма, която сигнализира за предстоящата криза.

В подготовката на тези кучета е специализирана американската неправителствена организация 4 Paws for Ability. Освен кучета-водачи за незрящи и кучета, обучени да предусещат епилептични пристъпи, организацията осигурява и кучета-помощници за хора, които не чуват, деца с аутизъм или диабет тип 1, както и деца с хранителни алергии. Ето какво разказват от 4 Paws for Ability за необикновените способности на кучетата:
„Кучетата-помощници за нечуващи реагират на звуци, осъществяват физически контакт и са тренирани да отведат своя партньор до източника на звука. Те реагират на аларми за пожар, чукане на вратата, полицейски сирени и др., както и когато някой вика партньора им по име…
Кучетата за децата с аутизъм им позволяват да се чувстват по-уверени и самостоятелни. Подобряват съня им, помагат им да станат по-общителни, да допускат близост, намаляват чувството за страх и стремежа към изолация, помагат дадено повтарящо се действие, типично за аутиста, да се прекрати или да се замени със занимание с кучето…
Кучетата могат да надушват и специфичната миризма, която тялото отделя, когато в него настъпи химически дисбаланс при покачени или понижени нива на инсулина. Това позволява на родителите на деца с диабет да им дават по-голяма самостоятелност, без това да застрашава здравето им…
Не на последно място кучетата могат да бъдат обучени и да надушват съставки в храната, опасни за децата с алергии…“

Като цяло, животните все по-често присъстват в говорната терапия, занимателната терапия, физическата рехабилитация. Всеизвестно е например, че ездата и изобщо общуването с коне на деца с аутизъм повлиява благоприятно тяхното състояние.

Д-р Дана Кашоти от National Center for Health Research, САЩ, цитира проучвания, които показват, че хората с домашни животни са с по-здрави сърца, не боледуват толкова често, тренират повече и по-рядко са депресирани.

Две изследвания , проведени в Германия от Хедей и Грабда през 1996 и 2001 г., установяват, че хората, които имат домашен любимец (куче, котка, риба, птица…), по-рядко имат нужда да посещават доктор, в сравнение с тези, които нямат домашен любимец.

Алън, Бласкович и Мендес, от своя страна, установяват експериментално, че при стресови ситуации животните спомагат да се намали кръвното налягане и да се регулира сърдечният ритъм. Хората в първата имали домашен любимец (куче или котка), а тези във втората – не. Всички трябвало да решат математически задачи. След края на експеримента се оказало, че сърдечният ритъм и кръвното налягане на участниците в първата група били забележимо по-спокойни от тези на участниците във втората. Нещо повече, хората в първата група, чиито домашни любимци присъствали в стаята, допуснали значително по-малки грешки при решаването на задачите.

Нещо повече, изследване, проведено от Алън, Шиков и Иззо, показва, че, когато сте под стрес и кучето ви е в стаята, кръвното ви налягане ще падне по-бързо, отколкото ако вземете стандартни медикаменти (аце инхибитори), но кучето ви не е около вас.

Според Серпел, общуването с домашния любимец често е по-успокояващо от общуването с близките – комуникацията между хората винаги носи потенциална опасност да доведе до стресова ситуация, за разлика от комунацията с домашния любимец.

Животните помагат и за стравянето с детските паник атаки. Нагенгаст, Баун и Мегел установяват, че при посещения при доктора, ако в стаята има куче (дори да е непознато), кръвното налягане на детето, сърдечният му ритъм и поведението му като цяло са много по-спокойни.

Уолтър-Тауелс и негови колеги провеждат изследване, което показва, възрастните хора, които имат домашен любимвец, по-лесно извършват ежедневни дейности като качване на стълби, коленичене, приготвяне на храна, къпане, обличане. Освен това няма значение дали става дума за куче, или котка и от колко време човекът съжителства със своя домашен любимец.

В крайна сметка, колкото по-добре разберем връзката между животните и хората и благотворното влияние, което домашните любимци оказват върху нас, толкова по-положително ще можем да променим живота си.

И накрая, малко статистика:
Всяка година хиляди домашни животни в България остават на улицата. Някои от тях са изхвърлени от своите стопани, защото са възрастни, други – защото са нежелано потомство. Малко са хората, които осиновяват животни от приюти. Все още се предпочита взимането на домашен любимец от магазин за животни. Фондация „Вземи ме вкъщи“ се опитва да промени тази тенденция. Повече информация може да намерите ТУК

Бъди човек! Осинови си домашен любимец!

Автор: Гергана Лабова