*

Темата за опазване на природата и нейните ресурси става все по-актуална.
Особено на фона на климатичните аномалии, на които всички сме свидетели. И не става въпрос да се плашим излишно или постоянно да си представяме апокалиптични картини на бъдещето.
Нека днес ви разкажа за една обикновена и в същото време по-своему необикновена инициатива на финландските жители. Преди два дни Финландия отбеляза Деня на финландската природа. За страна на безкрайни гори и безброй езера, природата е национално наследство, което се пази внимателно от всички, живеещи в тази страна. Финландия се намира в северна Европа и, по-точно, в Източна Скандинавия. Южната част на страната се измива от водите на Финландския залив, а западните части – от водите на Ботническия залив, които са част от водите Балтийско море. Във Финландия има повече от 180 000 езера и повече 80 000 острови.

Територията на Финландия може да бъде разделена на няколко региони:
⦁ Южна Финландия – крайбрежието на Финландския залив, включително столицата на страната – Хелзинки.
⦁ Западна Финландия – крайбрежието на Ботническия залив със старата столица (Турку) и централната провинция Тампере.
⦁ Източна Финландия е земята на гори и езера, включително Савония и Западна Карелия.
⦁ Северна Финландия – регионът между Лапландия и южната част на страната.
⦁ Финландска Лапландия – най-северната част на Финландия с тундра и най-големите ски курорти. Това е и страната на дядо Коледа и неговите елени и елфи.
⦁ Аландски острови – група острови край югозападния бряг Финландия със шведски манталитет на техните жители.
Финландците обичат да прекарват време навън, а тази година асоциацията на Suomen Latu стартира необичайно предизвикателство: Прекарайте нощта насаме с природата! В палатка в гората, в задния двор на къщата, на външна тераса на вилата или просто на балкона – ако обстоятелствата и климатичните условия позволяват, присъединете се и вие!
′′ Гората е най-подходящото място за кратка ваканция, уникално и вълшебно. Опаковайте закуска с вас, вземете възглавница и одеяло!“ казва Сая Суоминен, организатор на събитията в Suomen Latu. ′′ Тази кампания също е създадена да покаже на хората колко красиво и специално може да бъде изживяването с преспиване на открито. Защо да не проявим малко творчество – матракът може да бъде поставен дори на балкона или на двора. Възможностите са безгранични!“
След тези думи и аз се замислих: Защо не направим нещо подобно в нашето Етрополе през следващата година? Защо не вземем одеяло, възглавница или палатка и не отбележим ден на българската природа, с която се гордеем? Вярвам, че ще се намерят няколко ентусиасти и луди глави, с които можем да прекараме една нощ в нашата гора и да поставим началото на инициатива, стремяща се да ни напомни, че гората и природата около нас трябва да бъдат пазени с всички наши сили.

 Любопитната приятелка