*

През месец юни в Нягоя, Япония се провежда турнира по волейбол за жени – Лигата на нациите. В него взимат участие и волейболистките от женския национален отбор на България, водени от треньора им Лоренцо Мичели. Заедно с националите ни е й Президентът на Българския волейболен съюз Любо Ганев. 

Италианският специалист е заложил на подмладен състав за надпреварата, като в разширената група място намериха общо 16 волейболистки, които се подвизават в чужбина и 8 състезателки от българския шампион Марица Пловдив. Част от избора на селекционера е и етрополката Полина Нейкова, която заема поста на разпределител. Нейната спортна кариера започва от волейболния клуб в град Етрополе и е гордост за спортната история на града ни. 

В следващия кръг от надпреварата (14-18 юни) българският отбор продължава участието си във втория турнир в Хонконг, където ще играе срещу шампиона Италия, Канада, Китай и Нидерландия. 

Биографична информация:  

Полина Нейкова е родена на 7 октомври 1998 г. в Етрополе. Тя е професионална волейболистка, която играе за националните отбори на страната U18, U20, U23 и старша възраст. На клубно ниво е играла за ВК ЦСКА от 2016 до 2020 г., за отбора Панатинайкос в Гърция, а от два сезона е част от този на Сейт Рафаел, Южна Франция. 

През 2017 година след Световно първенство по волейбол за жени до 23 години, което бе проведено в Словения, Полина и националите взимат бронзов медал. По повод високите й резултати същата година тя получава награда от кмета на община Етрополе Димитър Димитров