*

Ако не сте посещавали Ирландия, мога да ви уверя, че тя е  зелена, толкова зелена, колкото я виждате на снимки и филмови кадри. Един ярък, мъхесто зелен оттенък, който трудно ще намерите някъде другаде. И този цвят оцветява и празника на Ирландия – 17 март, празника на Свети Патрик. Сигурно би било интересно да научите няколко факта за този ден, свързани със светеца, толкова почитан от ирландците.
1. Въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера, в семейство на римски граждани, свети Патрик е покровител на  Ирландия.
2. На 14 години Патрик е пленен и откаран в Ирландия, където прекарва 6 години в робство, заставен да бъде пастир на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.
3. Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Донесъл в Ирландия и латинската азбука.
4. Смята се, че Свети Патрик е умрял на 17 март 461 година. Затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, а в Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празнува се и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци, както и в канадската провинция Нюфаундленд.
5. Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син. Но, заради използваната от него детелина по време на проповедите, почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.
6. В деня на Свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: „Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят”.
7. Празникът на Свети Патрик е се отбелязва от всички ирландци, където и по света да се намират. В много държави на планетата този ден е смятан за празник на ирландската душа.
8. Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия. Ирландия е една от малкото  страни в света, в които няма змии.
9. По традиция празникът се отбелязва с парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора. В Чикаго реката е окъпана за няколко часа в зелена светлина. Но най-големият парад е в Ню Йорк. В Южното полукълбо най-големи чествания има в Сидни.

Любопитната приятелка