*

Сладолед, ice cream, мороженое, gelato… Думи на различни езици, но означаващи едно и също – СЛА-ДО-ЛЕД! Сладкото ледено изкушение за горещите летни дни. И, тъй като лятото все още шества по нашите земи, реших, че е време за кратък разказ, посветен на любимото на много хора – деца и възрастни, ледено лакомство.
Тъй като познаваме вкуса му от ранно детство, на всеки му се струва, че знае всичко за този леден десерт. Но съществуват много интересни сведения и факти, които остават неизвестни за голяма част от любителите на сладоледа.

Какво? Къде? Как? или малка част от историята на сладоледа

Не е известно точно кой всъщност е създал първия сладолед. Неговата история е пълна с митове и легенди, които е трудно в днешно време да бъдат доказани, но в същото време е ясно, че загадъчната му история представлява интерес за неговите привърженици. Вероятно, сладоледът е донесен от Китай към Европа. За първи път млякото и сладоледът се споменават през преди около 5 000 г. в китайските исторически източници. Методите за замразяване на млечни продукти са държавна тайна по онова време и дори смъртното наказание заплашвало всеки, дръзнал да ги разкрие. Сладоледът бил достъпен само за благородници. Цар Танг в Китай, консумирал в топлите месеци лед и мляко, дори има подробно описан метод, от негово време, за създаване на този разхладителен десерт. Римският император Нерон често поръчал лед, в комбинация с плодови заливки за трапезата си.С течение на времето, рецептите за сладоледи и различни видове шербети са добили популярност в модерните италиански и френски кралски дворове. Италианските аристократи предлагали на гостите си с десерт от сняг и плодов сок. Но европейците не могли да замразяват млечните смеси. Само Марко Поло – знаменитият венециански пътешественик от 13 век, съумял да разкрие тази тайна и тя да не бъде разкрита в продължение на 300 години. По-късно (16-17 век) сладоледът се разпространил и във Франция, Испания и Англия. Почти всички страни пазели в тайна рецептите си за сладолед. Около осемнадесети век сладоледът стигнал и до Съединените щати. Всъщност историята на сладоледа продължавала да зависи от развитието на техническите и индустриални открития.
Първият фризер за сладолед е създаден през 1843 г. от домакиня от Ню Джърси (САЩ), но тя нямала достатъчно пари, за да започне производство, и трябвало да продаде патента за $ 200 на Philadelphia Kitchen, което по -късно спечелило милиони на фирмата.
Първата фабрика за сладолед е открита от Джейкъб Фъсел в Балтимор, Мериленд, САЩ през 1851 г., когато започва и ерата на масовото производство на сладолед. Италианците започват да предлагат различен асортимент сладолед с ядки, плодове, бисквити и ликьори. Известният пломбир или сметана с малко мазнина е пуснат във Франция и името му идва от името на град Пломбиер-ле-Бен. Често се смята, че пломбир е руски сладолед. Технологията на производството му се е донесена от Франция, но всъщност той става най-популярен в Русия. Появил се е в средата на XVIII век и е бил в менюто на царските особи. Смята се за най-хубав, защото е с много наситен вкус и е напълно лишен от лед. Също така пломбирът е висококалоричен, но няма да навреди на фигурата ви, ако не прекалявате с количеството.
Домът на ескимоския сладолед е Айова, където продажбата на ескимоски сладолед започва през 1919 г. Тук на Кристиан Нелсън му хрумва, че сладоледът може да бъде покрит с шоколадова глазура. Този нов деликатес се нарича ескимоски пай. Четири години по -късно Нелсън патентова този вид сладолед.
Германия е най-големият производител на сладолед в ЕС. През 2020 година в страната са произведени 642 милиона литра. Франция и Италия са на второ и трето място съответно с 516 и 509 милиона литра. А основният износител на сладолед от ЕС е Франция с 59 милиона килограма през 2020 година, следвана от Нидерландия (38 млн. кг), Германия (29 млн. кг), Италия (20 млн. кг) и Белгия (16 млн. кг) .
Привързаността към сладоледа не е случайна. Пристрастяването към сладкото удоволствие се дължи до голяма степен на факта, че той ни прави по-щастливи. Наскоро проведено проучване показва, че сладоледът кара хората да се радват и да се чувстват много щастливи. Оказало се, че сладоледът влияе на тези зони на мозъка, които отговарят за усещането на радост. Доскоро се смяташе, че шоколадът е най-доброто средство да се чувстваме щастливи, но този факт го измества от първенството в списъка на „щастливите храни“.
10 любопитни факти за сладоледа:

 1. Вкусната сладоледена фунийка

Както е трудно да се определи точно кой създава сладоледа, така и произходът на първата сладоледена фунийка е неизвестен. И все пак в музея за съвременно изкуство в Ню Йорк има колекция от фунийки за сладолед от Итало Марчиони от 1896 г. През 1902 г. в Манчестър (Англия), Антонио Валвона получил първия известен патент за машина, която прави вафлени фунийки.

 1. Плодовата ледена близалка е била изобретена благодарение на замръзнала
  лимонада

По чиста случайност един от видовете сладолед е бил създаден от американеца Франк Еперсън. Още през 1905 г., една вечер той забравил чаша с лимонада на своя прозорец, оставяйки лъжица в чашата. През нощта лимонадата замръзнала. На сутринта той решил да опита вкуса на замръзналата лимонада и бил възхитен. След близо 20 години Еперсън решил да патентова своята рецепта и така първата ледена близалка е патентована в САЩ през 1923 г.

 1. За дегустации на сладоледа професионалистите използват златни лъжички

Златото е без вкус и мирис, поради което професионалните дегустатори използват лъжици, направени от този благороден метал, за да оценят сладоледа.

 1. Сладоледът помага за заздравяване на гърлото

Този метод на заздравяване ще се хареса на всички, особено на децата. Когато се консумира редовно, сладоледът има положителен ефект върху гърлото. Разбира се, основното по този въпрос е да не прекалявате. Ако ядете сладолед бързо и на големи парчета, ще получите точно обратния резултат.

 1. Всяка година в света се консумират около 15 милиарда литра сладолед

Това е достатъчно за запълване на 5000 олимпийски басейна.

 1. На всеки три секунди някъде в света се продава порция сладолед

По -голямата част от сладоледа се купува през уикендите и през лятото.

 1. Скандинавците и американците са лидерите в консумацията на сладолед

Средно всеки скандинавец и американец изяжда около 20-25 килограма сладолед годишно.

 1. Средно годишно българинът изяжда 3,5 литра сладолед

В България се произвеждат 20-25 милиона литра сладолед годишно. 75% от това количество се произвежда от четири фирми, което означава, че много фирми произвеждат малки количества, и то само през летния сезон. Основната разлика при различните производители е, че едни правят сладоледи с прясно мляко и прясна сметана, а другите – от сухо мляко и масло, или по-скоро растителни мазнини. Сухото мляко обикновено дава тестен вкус. При търсенето на сладолед отново важи сезонният принцип. Лятото се търсят най-много сладоледи на клечка, във фунийка и в купичка. През зимата се яде повече сладолед в кутии, който е по-подходящ за домашна обстановка. При българите зимният сезон предполага и по-слаба консумация на сладолед през зимата.

 1. Всяка година в САЩ се отбелязва Националния ден на сладоледа

Юли е обявен за Национален месец на сладоледа в САЩ, а третата му неделя е Национален ден на сладоледа. През 1984 г. президентът Роналд Рейгън одобри празника.

 1. До влизането си в политиката Маргарет Тачър е изобретила мекия сладолед

Бившата британска премиерка Маргарет Тачър е работила в областта на химията и е участвала в разработването на рецепти за мек и пухкав сладолед, преди да започне политическата си кариера.

Автор: Любопитната приятелка