*
1. Как преминаха за Вас последните две години - години на локдауни и ограничения?

Продължих да работя – просто промених начинът си на работа… оборудвах студио за репетиции и звукозапис в дома си във Валенсия. Отделно с екипа ми продължихме да мислим за времето след ограниченията и да правим планове за концерти. Ако има нещо безспорно сигурно в този свят и в живота ни, то е, че всичко отминава. 

2. Спомняте ли си първия път, когато докоснахте любимата цигулка?

Нямам спомен от преди този момент всъщност… баща ми е цигулар, майка ми – пианист и за мен цигулката и пианото винаги са били част от съзнателния ми живот. 


3. От кои известни музиканти сте се учил?

Учил съм се от всички музиканти, от всички стилове, не само класически. Аз съм меломан, слушам музика с голямо любопитство и наслада. Смятам, че всеки концерт на живо е мастърклас и човек може да учи от всички, стига да има желание.  
 4. Кой помогна най-много в реализацията Ви като музикант?
Със сигурност огромна роля имат родителите ми. След това всеки от моите преподаватели – проф. Майа Глезарова от ЦМУ в Москва, а след това и попадането ми в Кралската опера в Лондон, където възможността да работя на това професионално ниво с артисти от най-висш еталон, е истинска привилегия.

5. Какъв път изминахте до позицията Концерт-майстор на Кралската опера в Лондон?
Тук би трябвало да Ви разкажа целия си живот, за което се опасявам, че нямаме време J Мога да кажа, че пътят ми е бил комбинация от много труд, но и късмет. Никога не съм имал амбиция и крайна цел, просто съм си вършил работата и тя ме е отвела до там, където съм в момента. Благодарен съм, не приемам нищо за даденост или безусловна сигурност, напротив – по някакъв начин не спирам да съм любопитен и да браня свободата да мога да си избирам какво и кога да правя.

6. Кога усетихте, че вече сте популярен?
Трудно ми е да кажа – винаги съм бил заобиколен от по-популярни от мен хора, с които обаче съм в приятелски отношения и отново това никога не е било фактор. Когато бях малък се снимах в детски игрален филм, в който Невена Коканова играеше моя майка, по-късно съдбата ме срещна с Майкъл Джексън, Стинг, Пласидо Доминго, така че популярността я усещам преди всичко като отговорност.

7. Какъв компромис не бихте направил в работата си като музикант?
Не бих участвал в нещо, в което не вярвам. Не се притеснявам да отказвам.

8. Има ли моменти, в които Ви напуска вдъхновението?
Разбира се… иначе не бих разбрал, когато е тук 😉

9. Според Вас, в какво се крие успехът на музиканта, който се занимава с класическа музика?
Мисля, че успехът никога не е случайна история, т.е. независимо с какво се занимавате, то винаги изисква труд, посветеност, късмет.

10. Работили сте с големи имена от българската и световната сцена. Как се работи с такива популярни хора?
Най-леко се работи с професионалисти, с хора, които знаят какво правят и са взискателни както към себе си, така и към всички останали.

А сега няколко лични въпроси!

Чай или кафе? – И двете.
Охарактеризирайте се с три думи. – Нормален свободен човек.
Каква музика слушате в свободното си време? – Поп, рок, класика.
С какво обичате да се занимавате в свободното време? – Голф, ски, джогинг, кино.
Някога посещавал ли сте нашия град Етрополе? Ако не сте, бихте ли дошъл, за да направим концерт в Етрополския балкан? – Разбира се, с удоволствие бих направил концерт в Етрополе.
Бихте ли взели участие в музикален клип за Етрополе и нашата прекрасна планина? – Да, абсолютно.
Моля, пожелайте нещо на нашия вестник, който едва сега прохожда.
На вестника Ви пожелавам повече добри новини, а на екипа и читателите Ви много, много здраве, сили, вдъхновение и свобода!