*

България завоюва историческа първа титла на Европейското отборно първенство по шахмат в Будва, Черна гора. Националният ни тим, в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, постигна грандиозния успех с 16 точки – седем победи, две равенства и нито една загуба. България победи поставената под номер 1 Грузия!

В последния девети кръг нашите състезателки сразиха с 2,5:1,5 поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада отбор на Грузия.

Победи записаха Антоанета Стефанова и Гергана Пейчева. Нургюл Салимова се отчете с реми, а Белослава Кръстева допусна поражение, но едва ли има значение.

Нургюл Салимова направи реми. В първата партия Салимова и Нино Бациашвили се задоволиха с реми.

Българката, която остана втора на Световната купа по-рано през годината, успя да си свърши работата и да удържи крепостта с черните фигури.

Антоанета Стефанова с ключова победа.

Около час по-късно Антоанета Стефанова също приключи своята партия – с победа срещу Белла Хотенашвили на първа дъска!

Така страната ни съумя да поведе на Грузия в общия резултат с 1,5:0,5 точки, доближавайки се на едно реми от европейската титла по шахмат.

Гергана Пейчева записа паметен успех.

За съжаление, Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия и всичко зависеше от последния дуел между Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили.

Партията беше изключително вълнуваща и изпълнена с няколко обрата. Тъкмо когато нашето момиче изглеждаше загубило, то оказа изключителна непримиримост и в крайна сметка не само изравни играта, но и се добра до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

Победата на Гергана дойде след като противничката ѝ изкара втора дама с проходна пешка, но нашето момиче беше с ход напред и с комбинация кон-дама-пешка постави черния цар в неспасяема позиция.