*
  • Марин Ботев е отличник в основното училище “Христо Ботев” с много медали от олимпиади
  • Спортува, рисува танковe и динозаври, иска да се научи да свири на пиано

Имам само шестици и петици – най-добрите оценки, мога да кажа, че съм най-добрият ученик в класа.

Така гордо описва ученическите си подвизи Марин Ботев, шестокласник в основното училище “Христо Ботев” в Етрополе. Съучениците му са и негови приятели и се гордеят с постиженията му.

Сред последните върхове, които е постигнал малкият мъж, са златен, сребърен и два бронзови медала от олимпиадата KINGS – състезание, което мери знания по математика, човекът и природата, английски, български език, логика и информатика на ученици от 1-и до 8-и клас.

Сребърният е по български, а бронзовият – по математика. Предните два са бронзов по математика и златен по български език и литература.

Всъщност

Марин има отличия още от трети и четвърти клас

Това не са първите му завоевания на националната и международната сцена на знанието.

В елитното основно училище Марин ще изкара тази и следващата година. След това трябва да си избере гимназия. Няма да му е трудно с оценките, които изкарва без проблем. Не е решил къде ще продължи след 7-и клас. Възможно е обаче да предпочете елитната Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Може да се спре и на професионалната гимназия по пътностроителна техника в Етрополе – също отлично училище, което все пак е в родния му град и няма да се налага да пътува всеки ден.

Няма само един любим предмет. Обича географията, историята, математиката, българския, литературата. От спортовете предпочита баскетбол, футбол, волейбол – все екипни занимания. Обича да рисува – танкове, динозаври. Засега не е пробвал дали ще му се удаде музикален инструмент, но иска да се научи да свири на пиано. Българската е музиката, която харесва. Не прекалява с висенето в интернет, но не защото родителите му не дават, а защото сам е решил така. Родителите му не били строги, той сам си поставял границите.

Иска да стане шофьор на камион. Изборът на Марин съвсем не е случаен.

Иска да стане като баща си и… като двамата си големи братя

Най-големият, който е на 32 години, е завършил Стопанската академия в Свищов, 28-годишният пък е с диплома от Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”. Дали ще избере тази професия, не се знае за третия по възраст брат, който тази година ще е абитуриент. Майка му е инженер, учител и икономист. Семейството има малка транспортна фирма.

Марин малко се тревожи, че професията е твърде изморителна. Непрекъснато си на път, понякога може да си недоспал, въпреки че

истинският шофьор не тръгва, ако не е 100% във форма

Според шестокласника за професията на международния шофьор се изискват добри познания по чужди езици. Засега в училище изучават само английски, но с помощта на компютъра си набляга и на руския. Математиката също е полезна за всеки занаят. Географията също ще потрябва.

През лятото Марин обикалял с камиона хенгер на баща си из Европа. Минали през Франция, Германия, Холандия. Пътешествията били страхотни, но ваканцията не го откъснала напълно от задълженията му на ученик.

Решавал задачи на компютъра.

Прочел “Под игото”, защото в 6-и клас ще изучават Вазовата творба. Обича да чете и български народни приказки. До миналата седмица в училище “Христо Ботев” преговаряли материала от миналата учебна година, вече с нормално темпо поемат по новите теми от учебната програма.

Автор на статията

Ярослава Прохазкова

Източник: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15746445