*

На 22 септември България се навършиха 115 години от обявяването на Независимостта на Република България. По този повод десетки граждани се събраха на Централния площад в града, за да отбележат заедно един от най-значимите празници в Националния ни календар.

Празничният ден започна с изпълненията на Духова музика – Етрополе и издигане на Националното знаме на Република България. В знак на уважение и признателност венци и цветя бяха поднесени от: Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и Председателя на Общински съвет – Етрополе Христо Андреев, Марин Маринов – Народен представител от ПП ГЕРБ в 49-то Народно събрание, ПП „ГЕРБ“, ПП „БСП“ – Етрополе, ПП „Възраждане“, ПГ „Тодор Пеев“, ОУ „Христо Ботев“- Етрополе, СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе, Исторически музей-Етрополе, НЧ „Тодор Пеев-1871“, Геотехмин ООД, Елаците – Мед АД, Районна потребителска кооперация – Етрополе, РК „Традиция“- Етрополе, Сдружение „Вяра-диабет“, Сдружение с нестопанска цел „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-МЕД-Етрополе“ и граждани.

Празникът продължи в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871“, където празнично слово по повод празника произнесе кметът на Община Етрополе Димитър Димитров. За отбелязване на Деня на Независимостта на България, гостува Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ с празничния спектакъл „Паисий“. Той е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски. Постановката е единствена по рода си, в последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена. Спектакълът „ПАИСИЙ“ представя знакови страници от историята на българите, последвали появата на най-българската книга.

Прекрасна кошница с цветя за изпълнителите бе поднесена от името на кмета и Председателя на Общинския съвет – Етрополе.