*

Днес ще Ви запознаем с Николай Ботев. Той е на 30 години роден е и живее в Етрополе. Той е преминал през школата на „Чавдар“ Етрополе и в момента е капитан на мъжкия отбор на „Чавдар“. През месец юни му предстой дипломиране в „Национална спортна академия“, като на този етап съм 5-ти курс с основна специалност „Педагогика“ и 5-ти курс с втора специалност „Треньор по вид спорт“. Николай Ботев сподели, че в „Национална спорта академия“ работят много подготвени специалисти. Там има много качествени асистенти, доценти и професори, от които може да се придобият голям брой компетенции и универсални знания, умения и навици.

1. В момента сте част от тима на „Чавдар“ Етрополе, преди това сте играли и на други места, вие сте били част и от школата на „Христо Стоичков“. Как сравнявате условията в другите клубове и в „Чавдар“ Етрополе?

Вече 8 години съм част от отбора на ПФК „Чавдар“ Етрополе, с който се състезаваме в Югозападната Трета лига. Цял живот съм обичал футбола и от най-ранна детска възраст бягам след топката. Започнах да се занимавам системно и организирано с футбол в 3-ти клас под ръководството на господин Петър Христов, светла му памет и на господин Красимир Стоев. На 12 годишна възраст, станах победил в кастинг, организиран от големия Христо Стоичков съвместно с компанията „Жилет“. Бях избран заедно с още 5 момчета, измежду стотици деца, да се обучаваме и тренираме в школата на господин Стоичков във Виляфранка (Испания). Престоят ни там беше за 1 година, след което се завърнахме в България. Бил съм още в школите на „Литекс“ Ловеч и „ЦСКА“ София, преди да се присъединя в академията на „Христо Стоичков“ в Етрополе на 16 годишна възраст. В юношеският футбол съм печелил всички най-високи отличия и златни медали от държавни първенства. Ставали сме първи на ученически игри с „Литекс“ Ловеч , като станах и най-добър реализатор на игрите. Печелил съм „Купа България“ с отбора на „ЦСКА“ , като тогава взех участие с родените 1992г. , тоест 1 година по-големите от мен, като мога да се похваля, че вкарах гол на финала, а също така реализирах и дузпа. С отбора на Етрополе спечелихме елитната група до 17г. и завоювахме златните медали в конкуренция с „Левски“ „ЦСКА“ Литекс“ и др. качествени академии. Имам двуседмичен пробен период в английският „Нотингам“ Форест, но за жалост, пробният период беше неуспешен.

Имам зад гърба си 2 квалификации за европейско първенство, за юноши до 17г. и за юноши до 19г. , като в тях записах 5 мача и една асистенция. За мен е чест и съм горд, че съм носил националната фланелка, слушал съм химна с ръка на сърцето и съм давал всичко от спортния ми потенциал за България, макар и на юношеско ниво.

Винаги ще помня мачовете ми срещу „Барселона“ , „Нотингам“, националните отбори на Русия, Германия, Северна Ирландия, Швеция….

В мъжкият футбол вече имам голям брой мачове. Като на професионално ниво имам около 90 мача. Състезавал съм се професионално за отборите на „Чавдар“ Етрополе, „Спартак“ Варна, „Нефтохимик“ Бургас, „Ботев“ Враца и „Спартак“ Плевен. Голяма следа остави в мен престоят ми в „Спартак“ Варна, където от 15 мача, записахме 10 победи, за полусезона.

За отбора на „Чавдар“ Етрополе имам сигурно около 350 мача, на професионално и аматьорско ниво, плюс Купа България. Като може би най-запомнящият ми мач, бе срещу тима на „Пирин“ Благоевград от шестнайсетина финалите за „Купа България“. Победихме ги с 2 на 0, като успях да отбележа и двата гола.

2. Какви са Ви целите за постигане през този сезон с отбора на „Чавдар“ Етрополе?

Целите, които сме си поставили тази година с отбора на Етрополе, отново са големи. Желаем и се борим със зъби и нокти, в края на годината да сме на първата позиция в класирането и да спечелим промоция за Втора лига. Разполагаме с млад и амбициозен отбор. Момчета с голям потенциал и с големи футболни аргументи. Разполагаме и със също толкова мотивирани и качествени специалисти в треньорският щаб. Надявам се през май месец да се поздравим с една купа за първото място, защото условията, които ни се предоставят, са наистина на едно професионално ниво. Разполагаме с отлични спортни имоти и перфектна материална база, които рядко се срещат в страната. Надявам се повече общини, така да обръщат внимание на спорта в градовете, защото спорта е една култура, която е създадена да облагородява, да възвишава и да развива личността комплексно.

3. Вие сте тренирали деца в детска градина и от подрастващите възрасти в школата, липсва ли Ви треньорската професия?

Да, неотдавна тренирах деца родени 2012/13г. Няма да крия, че ми липсва работата с тези малки таланти. Имах късмета да попадна на страхотно възпитани и дисциплинирани деца, на едни отговорни и отдадени родители. Благодарен съм на Господ, че ме срещна с тези хора и за работата ни в периода от 1 година. Смея да твърдя, че развихме много знания, умения и навици. Много физически и морално-волеви качества. Много образователни, възпитателни и оздравителни качества. Сигурен съм, че футбола отново ще ме срещне с повечето от тях.

4. Как печелите доверието на играчите и родителско доверие?

Тук мога да кажа, че си спечелихме доверието взаимно. Мога да твърдя, че постигнахме една добра хармония, едно разбирателство между мен, деца и родители. Аз имах пълно доверие в тях и те в мен. Това помагаше на тренировъчният процес да върви гладко и възходящо, а процесите извън терена, бяха добре организирани и дисциплинирани. Смея да твърдя, че никого от децата не съм подвел, не съм излъгал, не съм пренебрегнал. Бил съм максимално откровен и честен с всеки един от тях. Гледал съм всички в очите с чиста съвест и гордо вдигната глава. Горд съм, че всички бяха част от живота ми, макар и за година.

5. Какво ще пожелаете на всички деца обичащи футбола?

Пожелавам на всички деца, които обичат спорта, да бъдат отдадени и отговорни. Пожелавам им да следват своите мечти, защото децата са богати на мечти. Ще им заръчам да се вслушват в родителите си, в учителите си, в треньорите, защото тези хора, мислят за доброто на децата и техния просперитет. Пожелавам на дечицата да бъдат целеустремени, находчиви и решителни. И на последно „Бъдете смели, вярвайте си и каквото и да става, никога ама никога не се предавайте“ !!!