*

Николай Петков от Етрополе е шампион по таекуондо в тежка категория (над 92 кг)!

Николай Петков (24 г.) е световен шампион по таекуон-до ITF на спаринг, категория – 85 кг от Световното първенство в Пхенян (КНДР) през 2017 г.
На последното Световно първенство, проведено в Пловдив през 2019 г., той спечели сребърен медал в категория +92 кг. През 2019 г. той стана и европейски шампион по таекуон-до на спаринг. В биографията си има още и световна титла на юноши по савате (френски бокс) от Световното първенство за младежи в Пловдив през 2015 г. Той е многократен медалист от национални и международни турнири по таекуон-до в последните години и от световни и европейски първенства на юноши и мъже. Занимава се с таекуон-до от 6-годишен в секцията в Етрополе на ботевградския клуб „Таек-Кион“ с треньор Борислав Витков.

Над 600 състезатели във всички възрастови групи (деца, юноши, девойки, мъже, жени и ветерани ) от 14 страни участваха на турнира по таекуондо ITF „Bulgaria Open 2022“ в зала „Колодрума“ в Пловдив през уикенда на 12 и 13 ноември.

В надпреварата в двете дисциплини „спаринг“ и „форма“ се включиха бойци от всички клубове в България, както и от Италия, Испания, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония, Кипър, Босна и Херцеговина, Румъния, Словения, Англия, Ирландия, Уелс и Хърватия.

Това бе последния за годината голям международен турнир в неолимпийската версия на таекуон-до и в него се съревноваваха почти всички елитни състезатели от Стария континент.