*

28-годишният световен шампион от Пхенян 2017 е в националния отбор на България по таекуон-до ITF

От 22 до 27 август 2023 г. столицата на Казахстан – Астана е домакин на XXII Световно първенство по таекуон-до ITF. В състава на националния отбор на България за това първенство е включен и нашият съгражданин – Николай Петков (28 г.). В момента той е на подготвителен лагер с националния отбор в Благоевград. Очаква се таекуондистите да заминат за далечната азиатска дестинация на 18 август с полет от Истанбул.

Николай Петков е роден в Етрополе през 1995 г., където прави и първите си стъпки в таекуон-до ITF в клуб „Таек-Кион“ Ботевград. Негов треньор е Борислав Витков. Най-големият успех в кариерата му досега е световната титла на спаринг на таекуон-до през 2017 г., която спечели при мъжете в тежката категория + 85 кг. (на снимката). Състезанието се проведе в столицата на Северна Корея – Пхенян и си остава едно от последните подобни мероприятия в КНДР с участието на чуждестранни спортисти. Две години по-късно, на Световното първенство по таекуон-до в Пловдив Николай спечели сребърен медал на спаринг в тежката категория.

Любопитно е, че цели четири години след Световното в Пловдив през 2019 г., таекуон-до ITF не успя да проведе най-големия си форум по различни причини. Така нашият съгражданин ще има възможност да участва в първото Световно първенство по таекуон-до ITF след пандемията от ковид-19. Тази година той спечели и бронзов медал на спаринг от Европейското първенство по таекуон-до ITF в Йезоло, Италия, където контузия му попречи да продължи участието си на полуфинала.

Световното първенство по таекуон-до ITF в Астана се очертава изключително любопитно: участие в него засега е заявил националният отбор на КНДР, които много рядко се изявяват в последните години на международни събития. Таекуондистите от Русия и Беларус също са допуснати до участие с националните си отбори. Състезанието в Астана е за юноши и девойки, мъже и жени и ветерани.