*

Пресяват ги с изпит за физическа годност и тест за обща култура

80 вакантни длъжности за войници в Националната гвардейска част (НГЧ) – военно формирование 54 800 – гр. София са обявени със заповед на командира на формированието. Те са за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. 72 от тях са за длъжност „гвардеец“.

Пълният текст на обявата е публикуван на интернет страницата на Община Етрополе.

Кандидатите за приемане на военна служба в НГЧ могат да подадат лично заявление до командира чрез структурите на Централното военно окръжие по местоживеене до 3 ноември 2023 г.

Конкурсът включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци, към които има изискване да са с ръст 175 см. – 185 см., изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка ще се проведе чрез определяне на качествата за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.). Тестът за обща култура включва 100 въпроса. Конкурсът ще се проведе в НГЧ на 28 и 29 ноември 2023 г.

През 2023 г. Националната гвардейска част (НГЧ) стана на 144 години. На 12 юли 1879 г. новообразуваната софийска конна сотня с командир поручик Александър Молосов посреща на Враждебна княз Александър I Батенберг и го екскортира, като изпълнява служба на почетна стража. Тази дата се приема за празник на НГЧ. Днешната гвардейска служба е изтъкана от символи и ритуали, тясно свързани с националните традиции. Сред най-представителните задължения на гвардейците са участията в почетния караул на националния празник 3 март и всички официални празници, както и пред важни държавни учреждения, при посещения на чуждестранни делегации и т.н.