*

Районна прокуратура в Етрополе е привлякла като обвиняем мъж от града за купуване на гласове, информира БНТ.

При претърсване в дома му са открити над 60 декларации за застъпници, при малко над 20 секции в общината.

По време на разпити свидетели са потвърдили, че става въпрос за схема за купуване на гласове. Казали още, че трябвало да получат парите на 6 юли.

Гласовете са били купувани за една от малките партии, която е останала малко под прага от 4% за влизане в парламента на изборите на 4 април.

Според Закона, който дава или предлага нещо на някога с цел да го склони да гласува по определен начин е извършил престъпление. В повечето случаи за целта се предлагат пари, но може и да се обещава/дава имотна облага. Това също е престъпление.
За да има престъпление е необходимо дадено лице да склонява другиго не просто да гласува, а да го направи за определена партия или кандидат!!!!
Купуването на гласове се наказва с лишаване от свобода от 1г. до 6г. и глоба от 10 000лв. до 20 000лв.
Организирането на купуване на гласове също е престъпление. За по тежко престъпление се счита, ако се предлага имотна облага на лица, които следва да организират купуването на гласове.
То се наказва с ЛС от 1г. до 7г.  и глоба от 10 000лв. до 25 000лв.
Продаване на гласове
Всеки гражданин може да продаде гласа си, но според Закона е извършено престъпление, ако за целта лицето поиска или получи облага, за да гласува по определен начин/ за даден кандидат или политическа партия/.
Наказанието при продаване на глас и получаване на облага е ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА до 3г. и глоба от 1000лв. до 5 000лв.В случай, че лицето е продало гласа си, за да гласува по определен начин и е  получило облага, но след това се разкае за стореното, няма да бъде наказано, ако ВЕДНАГА сигнализира в ПОЛИЦИЯТА.“