*

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Позволете ми да Ви поздравя с днешния празник – 143 години от Освобождението на град Етрополе от османско иго.
Пътят към свободата на нашия град започва от хайдушките пътеки, минава през Тайния революционен комитет на Левски, през саможертвата на етрополските четници и опълченци, за да се стигне до днешната свещена дата – 24 ноември.
В ден като днешния повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ, че нашите предци не стояха настрана в онази велика битка за свобода. Свобода, изстрадана и заслужена, защото родната ни земя е пропита с кръвта на българи и руси, белоруси, финландци и украинци, сражавали се в Руско – турската война 1877 г. – 1878 г. Живата памет на тяхната саможертва и героизъм са деветте руски белокаменни паметника, издигнати от признателните поколения в Етрополския балкан.
Днес, с благодарност си спомняме за всички онези, които дадоха живота си за свободата на нашия град. Пред тях ние поднасяме своята дълбока почит.
Нека си спомним силния дух на етрополци и винаги носим в себе си историята на своя народ! Една история, заради която днес с гордост може да се наречем българи!
Дълбок поклон пред героите, дали живота си, за да бъдем свободни!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ