*

Ученици от СУ „Христо Ясенов“ засадиха фиданки, за които ще полагат грижат и участват в конкурса на Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг

На 4 май в двора на СУ „Христо Ясенов”, ученици от 6 клас, както и възпитаници на футболна школа „Христо Стоичков“ от 9 и 10 клас в гимназията взеха участие в първия етап от инициативата „Нашето зелено утре“ на четирите дружества Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг.

Под ръководството на директорка на училището г-жа Мила Манчева, зам.-директорка г-жа Мария Христова и учители, бяха засадени 50 храста от вида „Ружа“, които ще допринесат още повече за красивия училищен двор.

От страна на организаторите присъстваха Даниела Теофанова – Директор „Връзки с обществеността“ на Геотехмин и Тодор Иванов – ръководител отдел „Комуникации“ в Елаците-Мед.

Ръководството на училището беше определило, като обект определена част от зелената площ по вътрешната страна на оградата на училището откъм булевард „Партизански”.

За улесняване на работата на учениците, дупките за засаждане на храстите бяха изкопани предварително.

След като директорката представи гостите, Тодор Иванов запозна участниците в инициативата с целите, задачите и крайните резултати на инициативата „Нашето зелено утре” за тази година, след което пожела успех всички ученици и на училището като цяло.

Всички младежи вложиха голямо старание при засаждането на храстите. Остават грижите по тяхното опазване и отглеждане, за да спечелят накрая състезанието и наградите на организаторите.

Това е първият етап от участието на възпитаниците на СУ „Христо Ясенов“, като през есента предстои и конкурсната част, в която учениците трябва да покажат чрез създаване на рисунки, писмени творби, видеоматериали, снимки и презентации за грижите към засадените растения.

„Нашето зелено утре“ е дългосрочна програма на Група ГЕОТЕХМИН, създадена през 2011 г. с цел да се увеличава биоразнообразието в общините от региона на дейност на дружествата, те да стават по-зелени, по-красиви и благоустроени. Тя се реализира с фирмени средства и доброволен труд, както и с участието на местните общности в засаждането.

Инициативата става част от Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД.

 В рамките на програмата през 2020 г. са засадени  над 1100 засадени дървета и храсти – японска вишна, различни видове акация, каталпа, липа, шестил, магнолия, дървовидна роза и розови храсти, както и стотици цветя в седем общини от региона на дейност на Елаците-Мед АД.

За Групата ГЕОТЕХМИН грижата и подкрепата за местните общности от региона на дейност е сред най-важните приоритети в политиката за корпоративна социална отговорност.

През настоящата година фокусът са най-младите представители на обществото – учениците. Те са от 13 училища – партньори на инициативата от района на Средногорието и Етрополе. Всяко от тях ще излъчи свой екип от ентусиасти и любители на природата за засаждането на фиданки и храстовидни растения в училищните дворове. Задачата е със своя труд да допринесат за това околната среда край нас да бъде по-красива и по-зелена.

В рамките на програмата дружествата-дарители Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД  предоставят на училищата различни дървесни видове и храстовидни растения, сред които бор, липа, дъб, ружа, кестен, туя, круша и други. Засаждането започна в средата на април.

Припомняме, че на 14 април своите фиданки и храсти засадиха и възпитаниците на ПГ „Тодор Пеев“ и ОУ „Христо Ботев“ в град Етрополе. В засажданията се включиха по над 30 ученика от всяко училище, като неоценима подкрепа им оказаха техните преподаватели и директорите на училищата – Десислава Найденова и Иван Иванов.