*

На 11 юни в Малкия салон на НЧ „Тодор Пеев – 1871” бе представен романа „Посолство” издаден от издателство „Атеа” с автор посланик Борис Борисов.

Борис Борисов е роден в Етрополе. Учил и завършил в ОУ „Христо Ясенов”. По-късно е завършил Багдадския университет в република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език”.

През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности – главен експерт, държавен експерт, началник на Отдел „Близък изток и Северна Африка”, а като дипломат – аташе, втори секретар, съветник, пълномощен министър в няколко арабски страни.

В периода 2002 – 2006 г. и 2008 – 2013 г. е управляващ и посланик в Йемен, а през 2016 – 2020 г. е посланик в Кувейт.

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат.

В заглавието „Посолство” думата не е членувана, защото автора прави чрез нея едно генерално описание на работата на всяка една българска дипломатическа мисия по света. Романът представлява политически трилър, с криминален и драматичен елемент. Базира се на факти и фикция. Сюжетът обхваща близо три годишен период (2011 – 2013 г.). Действието се развива в Йемен, България, Русия, Узбекистан и други места. Разказва за един неуспешен опит за отвличане на български посланик в Йемен, една сделка за незаконен внос на оръжие между йеменска и българска фирма, които дават началото на събития, разкриващи корупционните методи и средства за постигане на всякакви цели. Кой дърпа конците? Кой ги заплита?

В отделните сюжети нишки се открояват главните действащи лица от състава на Посолството в Сана, служители на специалните служби, средния и висшия еталон на Министерството на външните работи, йеменското държавно ръководство и представителите на племенните и бизнес среди на арабската страна.

Тези събития съвпадат с началото на така наречената „арабска пролет”. Събития, които много приличат на тези случили се 1989 г. в бившия СОЦ лагер.

И макар книгата да започва с думите: „Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна”, много от героите имат своите реални прототипи. Някои дори са запазени с реалните им имена.

„Моята работа е за осветяване на действителността в тази сфера, която е табу в доста голяма степен. Завесата на информацията и разузнаването трябва да се повдигне и да се каже понякога, че „царят е гол”. Той в повечето случаи се оказва точно такъв.” – сподели Борис Борисов пред публиката дошла да уважи него и първият му роман.

За радост на всички внучката на посланик Борисов – Боряна, изпълни две народни песни, с които допълни прекрасното представяне на своя дядо.