*

 1. Първо ви предлагам моята най-любима детска книжка – „Пипи Дългото Чорапче“ от Астрид Линдгрен.
  Книгата не е в най-доброто си състояние, но я имам откакто се помня и е издадена през 1978 година, така че е видяла много, прелиствана е и четена, че да стигне до това си положение. Но тази книга ме връща в детството.
  Спомням си как майка ми четеше по една история всяка вечер. Когато историите свършеха, а с тях и книгата, я започвахме отначало. Не зная колко пъти подред…
  Обичах да разглеждам картинките в нея, обичах хрумванията на Пипи, обичах всяка история и нова дума като „емфие“, „оплекло“ и разни други.
  Знаех, а и до сега знам наизуст името й – Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефараимова Дългия Чорап. Освен това имаше кон и маймуна и намери приятели, които я обичаха такава, каквато е.
  Друга книга от Линдгрен, която също ми е любима, е „Емил от Люнеберия“. Главният герой е Емил, който все правеше бели или му се случваха приключения. Тя със сигурност е подходяща за всяко момче склонно към бели. Обещавам, че ще научи нови.
 2. Тази година изглежда е много ползотворна за българската литература. Точно през тази 2023 г. Катя Антонова, автор на „Феята от захарницата“, е издала „Двете кралства“. Книга, която предпочетох да ви препоръчам, защото аз самата останах много очарована от идеята, от смисъла, от думите, от посвещението и вниманието към децата, което личи от всяка малка история.
  Книгата разказва за двете кралства на Щастието и Нещастието, в които живеят принцеси, херцози, графини, барони, графове, които заедно с кралиците Любов и Омраза се борят за детските сърца. В кое кралство обаче ще живее всяко едно дете, зависи само от него. Защото борбата между тях е жестока и неравна, но само детето избира кого да слуша и кой може да му помогне да се пребори със себе си. Често на децата им трябва помощ и тази книга е наръчник за справяне с живота, който не е никак лесен, особено когато си малък. Освен това Катя Антонова представя всеки герой по най-приказният начин, за да може да бъде абсолютно достъпен и възприет от децата. Илюстрациите допринасят за пълнотата на образите и така чувствата се превръщат в реални малки хора. Ако вие самите като родител се затруднявате в обясненията към детето си за чувствата и емоциите и как да се справя то с тях, тази книга определено ще помогне. Пък може да ви просветне и на вас. И все пак най-важното в кралството на Щастието и при кралица Любов да има най-много сърца!
 1. Следващата книга, която ще ви предложа, всъщност е най-добрата, най-продаваната, най-известната поредица за деца и има защо – „Хари Потър“ от Д. Ж. Роулинг.
  За мое съжаление съм прочела три от седемте части, но се надявам моят син да прояви интерес към тях, да го “запаля“ и да прочетем историята на Хари Потър заедно.
  Децата имат нужда от магия. Имат нужда от бягство от реалността. Да, това не е книга за най-малките, но е книга, която помага на подрастващите. В нея освен магия, има и много чувства и емоции, добро и
  лошо, дилеми, проблеми за решаване и едно постепенно порастване.
  А освен това има толкова много мъдри мисли, които да бъдат пътеводна светлина, като: „Щастието може да те споходи и в най-лошите времена, стига да не забравяш да се обръщаш към светлината.“
  На това учим децата си, но когато го казва и любим герой от книга, добива по-голяма достоверност и силата на думите пускат корени в душата. А ще разберете, че от душата и стила на писане на Роулинг е тайната в успеха на
  книгата. Освен, разбира се, в чудният свят, който е създала.
 2. Понеже харесвам класиката и книгите посветени на жени, разказаните истории от жени за жени, ви предлагам тетралогията „Малки жени“ от Луиза Мей Олкът.
  Романите „Малки жени“, „Добри съпруги“, „Синовете на Джоу“ и „Малки мъже“ са предназначени главно за подрастващите момичета, които един слънчев ден ще се превърнат в жени, ще имат семейства, мъже, деца и
  всичко останало, за което да се грижат. Разбира се, животът на жената не може да е само това и Олкът създава своята героиня Джоу различна от другите, напомняща за Лизи от „Гордост и предразсъдъци“.

Джоу мечтае да стане писателка и става. Създава училище за момчета и има семейство. Общо взето жена прескочила вековете и феминистка, преди да съществува термина.
Понеже Джоу споделяше моите мечти и желания, а имаше и бунтарски характер, който контрастираше в грижата и обичта към семейството, тя ми стана любимка. Заради нея прочетох цялата сага.
Книгата не е подходяща за момчета, но ако имате прекрасно малко момиче, бъдеща жена, и искате да порасне със знанието, какво е да бъдеш такава, това е идеалната книга за нея. Магията на женското сърце се
отключва пред очите страница след страница.

 1. За по-малките, които се учат да четат, имам подходящата книжка създадена от един от най-любимите ми автори изобщо – Дан Браун. „Дива симфония“ показва Браун в нова светлина, като създател на детски книжки. В малката книжка има чудесни рими, посветени на всяко едно животно от оркестъра, създаващ дивата симфония. Който пък е дирижиран от чудния мишок – маестро Мишо. А понеже сме в
  двадесет и първи век, са включени и технологиите. Как?
  След като изтеглите едно приложение на телефона си, можете заедно с детето си, да изслушате всяка една симфония както и целият оркестър на последната страница. Става ясно, че освен писател Дан Браун е и композитор и е създател на всяка мелодия от книжката. Така че, ако имате музикално дете, което искате да запознаете с класическата музика, непременно му вземете тази книжка.
  В нея има и задачи като да намериш пчеличката, да събереш буквите, за да образуваш дума, да преброиш животните и да прочетеш мъдра мисъл, която да ти послужи в живота.
  Въобще това е една прекрасна книжка, която трябва да има всяко хлапе.

Подарете на детето си книжка, освен играчка, за специалния ден и му дайте любов за цял живот, защото книгите са любов!

Автор: Светлана Бошов