*

Действията са реализирани от служители на ГДБОП, колегите им от Сектор БОП-Плевен, ГДЖСОБТ, РУ Етрополе към ОДМВР София, под ръководството на Районна прокуратура-Плевен, съобщиха от МВР.​

Спецоперацията по неутрализиране на организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация е проведена на 11 юли под наблюдението на прокуратурата. Действията са осъществени от служители на сектор „Трафик на хора“ и отдел „Разследване“ в ГДБОП, заедно с колегите им от Плевен, служители на ГДЖСОБТ и на РУ–Етрополе.

Извършени са множество процесуално-следствени действия – обиски на шест лица, претърсвания на четири жилища и шест автомобила. Иззети са голям брой набор от документи за парични преводи и за автомобили, мобилни телефони, голямо количество златни накити, преносим компютър и флаш памет.

В рамките на извършеното разследване е установен механизмът, по който е действала организираната престъпна група – доминиращият в момента метод „Ловърбой“. В тези случаи обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи подаръци, кара я да се чувства специална, за да се формира доверие и подчинение. При визираното ОПГ е характерно, че участниците в престъпната схема използват физическо насилие, заплахи и психически тормоз, както по отношение на жертвите на трафик, така и по отношение на техни близки и/или свидетели на престъпната дейност, след опити да се откъснат от трафиканта, или при неподчинение и слаби приходи.

Набирането на жертвите се осъществява чрез лични познанства и запознанства в социалните мрежи. Те основно са лица от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък социален статус и проблемни семейства. Според данните до момента експлоатацията е извършена на територията на ФР Германия, където в сайтове за запознанства са публикувани снимки и клипове на жертвите и цени за предлаганите сексуалните услуги.

Специализираната операция е втора в рамките на текущата година и досъдебното производство, която касае лица – част от реорганизирана по-мащабна организирана престъпна група, спрямо които са проведени действия от ГДБОП – МВР през април 2023 г.

По реда на ЗМВР са задържани 6 лица на 11 юли. В хода на работа по делото са събрани достатъчно данни и са обвинени 12 души, двама са обявени за общодържавно издирване и предстои изготвяне на европейска заповед за арест. Пет лица се намират в арест, с наложена от съда мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Продължава активната работа по установяване на мрежата от жертви на организираната престъпна група и при необходимост да им бъде предоставена специализирана помощ. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.