*

По повод Международният празник на ромите, който се отбелязва на 8 април, в община Етрополе се проведоха конни надбягвания и състезания, като те бяха организирани по случай Празника на ромите.

Денят официално е обявен като такъв на 8 април 1990 година, на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация ,,Романо юнион’’, в чест на първата международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 година в Лондон. Тогава са приети ромският химн и знаме. Ромският химн е популярната песен ,,Джелем, джелем’’, по текст на сръбския композитор Жарко Йованович. Ромското знаме представлява червено колело върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.

На 8 април в местността до Пречиствателна станция за отпадни води се събраха хора от различни населени места, за да отпразнуват празника. Той протече под формата на различни състезания, приятно време, хубава музика, песни и забави. Програмата бе открита от учениците на ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе. Тази година, освен Ромският празник на 8-ми април отбелязахме и Лазаровден.  С много песни и стихове по повод двата празника децата поздравиха присъстващите.

На мероприятието присъстваха Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров, Станка Димитрова – заместник-кмет на Община Етрополе, Христо Андреев – Председател на Общински съвет – Етрополе.

Състезанията включваха конни надбягвания, най – атрактивен кон и надиграване с ромски танци. Първото и трето състезание излъчиха по трима победители, класирали се съответно на 1-во, 2-ро и 3-то място, а във второто състезание победителят бе един.

Първата част, която включваше конни надбягвания се бяха записали 25 участника. Те бяха разделени в серии по четирима състезатели, след което най – добре представителите се продължиха напред. На първо място се класира Радослав Николов, а след него на второ място е Петко Лазаров и на трето Валентин Ангелов, като те получиха купи и парични награди. Наградата за най – елитен, атрактивен кон наградата бе връчена на Марко Цветков.

В надиграването с ромски танци, първото бе отредено на Химена Цветанова, второто място бе за Сандрина Георгиева, а на трето място се нареди Диана Григорова.

Наградите бяха връчени от заместник-кметът на Община Етрополе Станка Димитрова.

За веселото настроение на всички празнуващи се погрижи Духова музика „Етро-браз Бенд“ Етрополе.