Ученици търсят легенди в Етрополския край

През месец юни 2018 г. в гр. Етрополе започна реализирането на проект „Търсачи на легенди“ – да опознаем родното място”. Той се изпълнява от Академично етноложко сдружение-СУ и е финансиран от Национален фонд „Култура, програма „Културно наследство“ на Министерството на Културата. Основната му цел е популяризиране на нематериалното културно наследство чрез организирането на съвместни дейности между ученици и представители на специалност „Етнология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – студенти, докторанти и преподаватели. В резултат от това взаимодействие беше създаден т.нар. Клуб „Търсачи на легенди“.
Срещите на клуба бяха организирани с любезното съдействие на администрацията на СУ „Христо Ясенов” и на тях учениците имаха възможност да се запознаят с понятието културно историческо наследство, и как то трябва да се изучава и съхранява. Същевременно децата бяха насърчавани да издирват разкази, легенди, предания, и артефакти от миналото на своите баби, дядовци и роден край. Благодарение на съвместните усилия и интереси бе създаден интернет блог „Търсачи на легенди“, насочен към ученическата аудитория, но и към всички любители на историята на Етрополе и региона.
Последователите на блог-пространството непрекъснато се увеличават, а проектният екип ще продължава да издирва различни източници и материали, свързани с миналото и настоящето на града. Авторите се надяват, че един ден това ще бъде споделена територия, в която да се популяризират различни дейности и инициативи за съхраняване на общото ни културно и историческо наследство. Амбицията на създателите на този проект и блог е това да бъде първата стъпка към развитието на нова практика за съвместна работа между различните образователни институции, в които учениците да могат да надграждат своите познания, а студентите да придобиват практически опит за работа по специалността си извън стените на университетските аудитории.

На 13-ти април срещите на Клуб „Търсачи на легенди“ ще продължат в Историческия музей на Етрополе, където съвместно с музейните работници и читалището ще се организира ателие за „плескани” яйца. Млади и стари са добре дошли след 12.00 ч., когато ученици и студенти по Етнология ще слушат разказите за специфичните изображения, с които етрополци от незапомнени времена шарят яйцата си за Великден.

Може да разгледате блога „Търсачи на легенди“ на следния линк: www.legendsseekers.travel.blog.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.