*

Здравейте, скъпи приятели! Преди време показах как във Финландия създават нови освежаващи напитки, използвайки различни природни вкусове в тяхното производство. Който не е чел тези материали или иска да си ги припомни, може да се върне в по-старите записи в раздел“Калейдоскоп“ на нашия сайт.
 За финландците природата винаги е била неотменна част от тяхното ежедневие, затова не е чудно, че много компании превръщат нейните щедри дарове в широк спектър от изделия – безалкохолни напитки и сокове, козметични продукти и различни стоки, свързани със здравето и красотата. Наред с добре известните Lumene или Frantsila, през последните години се появиха нови имена, предлагащи възможно най-естествени природни способи да изглеждаш добре и да се чувстваш жизнен.
Днес ще разкажа за няколко компании и брандове в сферата на козметичната индустрия, които черпят вдъхновение от природата и използват в своята продукция най-добрите природни натурални съставки  от финландския Север – семена, треви, билки, горски ягоди, дървесен сок и даже гъби. Ако сравните с материалите ми по другата тема – за безалкохолните напитки, ще забележите, че и в козметичната индустрия финландците се придържат към своите традиции, своите природни съставки и дадености, своето производство и чрез тях работят активно в областта на екологията.

Flow Cosmetics

 Създадена през 2004 г. във Финландия, Flow Cosmetics е производител на естествени продукти за грижа за кожата и козметика, без изкуствени консерванти и добавки. Компанията е създадена от Риитта Янкяля (Riitta Jänkälä), която преди години е работила като фризьор и била принудена да се сблъсква ежедневно с различни химически вещества, което създавало здравословни проблеми. За собствената марка тя избрала съвсем простичка философиа: ако нещо е невъзможно да се направи без синтетични съставки, по-добре изобщо да не се прави.
Всички продукти са ръчно изработени на малки партиди и съдържат чисти органични ресурси. Фирмата предлага сапуни, шампоани, различни масла, кремове, декоративна козметика и други продукти, свързани с пълноценната грижа за кожата, лицето и косата. Всички рецепти са създадени от Риитта Янкяля и нейната дъщеря Суви Куинари (Suvi Kunnari). Най-важните активни съставки са финландските горски плодове – ягоди, боровинки, малини, различни треви и цветя от Лапландия. Много от техните продукти съдържат местно отглеждани продукти като коноп, коприва, невен и др. Вдъхновени от дивата финландска природа, проектирани с минималистични скандинавски характеристики, продуктите на  Flow Cosmetics предлагат  естествена красота далече зад пределите на Финландия чрез широка мрежа от дистрибутори.

Supermood

Supermood е натурална финландска марка, посветена на грижа за кожата със свеж поглед към красотата и уелнес философията. Хората, които работят във фирмата, виждат красотата като цялостен холистичен процес, при който физическото и емоционалното благосъстояние вървят ръка за ръка и се отразяват пряко в начина, по който изглеждаме отвън. Ето защо те не предлагат само продукти, касаещи грижа за кожата, но също така и селекция от други изделия за добро здраве, вариращи от хранителни добавки до вкусен шоколад. От гледна точка на Supermood красотата и бодростта на духа се постигат благодарение на натуралната козметика, добрия сън и правилното хранене. Както пояснява генералният директор Йони Куккохови (Joni Kukkohovi): „Нашата идея се основава на това, че красотата и благополучието е сбор от три фактора. Първо – Вашето хранене; второ – начина, по който се грижите за най-големия орган на човешкото тяло – Вашата кожа; и трето – как си почивате и позволявате на своето тяло да се възстанови“.
Историята на Supermood  започва във Финландия през 2014 г., когато основателката  Anne Kukkohovi работи във финландската индустрия за мода и развлечения. В работата си тя среща безброй различни марки за красота и продукти, които обещават да направят чудеса върху кожата ви, но всички те не успяват да разгледат понятието „уелнес“ като цялостен холистичен процес, при който всяко парче от пъзела е толкова важно, колкото и другото. Supermood твърдо вярва във взаимодействието на уелнес отвътре и красота отвън. Веруюто на бранда е, че никой серум не може да направи кожата ви красива, освен ако не се грижите за себе си по всякакъв начин – като се храните правилно, спите достатъчно и живеете здравословно. Произведените продукти са направени от чисти и естествени съставки. Повечето от нас са свикнали да избират продуктите си за грижа за кожата въз основа на типа кожа или възрастта, но Supermood подхожда към задачата от нов ъгъл. Знаем, че истинската красота идва отвътре, така че всяка от трите продуктови линии на фирмата е проектирана да отговаря на конкретно емоционално състояние. Когато трябва да засияете най-ярко, Egoboost може да ви даде увереност само с тласъка, от който се нуждаете, като стегнете кожата си бързо и забележимо. Сънят за красота не е само за принцеси. Когато се наслаждавате на продуктите Beauty Sleep преди лягане – сутрин се събуждате добре отпочинали и сияещи. Youth Glo е идеалното решение за онези моменти, в които кожата ви се нуждае от малко помощ, за да навакса младежкия блясък, за който все още ви пука. Заедно трите настроения формират екосистема, където всички продукти се допълват взаимно, за да балансират физическото и емоционалното благосъстояние. За да поддържате този баланс, Supermood използват висококачествени натурални съставки – например,  гъбата чага, която расте върху арктически дървета и е отличен източник на антиоксиданти. Продуктите Supermood ви позволяват винаги да бъдете в най-добрия си вид, независимо в какво настроение сте.

Globe Hope Cosmetics

Този бранд за органична козметика премиум-клас е бил пуснат под егидата на дизайнерската къща Globe Hope. Той се превръща в продължение на линията за грижа за кожата, разработена от Миа Хёюто (Mia Höytö) – страстен природолюбител и признат експерт в индустрията за красота. Любовта към Финландия и нейната чиста среда вдъхновява Миа Хьоюто и нейните съмишленици да използват органични съставки от финландската природа. Техните продукти съдържат много семена и растителни екстракти, а в тях са използвани северните природни богатства като бета глюкан, масло от семена на морски зърнастец, сок от бреза, семена от касис и плодовете на обикновената и червена боровинка.

Всички козметични продукти се разработват и произвеждат в самата Финландиия. За да ги закупите, може да използвате онлайн-магазина на фирмата или да се обърнете към техните търговски представители в различни краища на света, в това число Тайван, Япония и много страни на Европа. Азиатският пазар представлява особен интерес за Globe Hope не само заради голямото число потенциални клиенти, но и заради растящата в този регион популярност на произвежданата в страните от Северна Европа натурална козметика. „Потребителите все по-осъзнато подхождат към това, което нанасят на своята кожа, а екологичната чистота и натуралност са новите стандарти за качество, особено в козметиката“ – отбелязва ръководителят на отдела за продажби и маркетинг Тимо Ахвенайнен (Timo Ahvenainen). „Ние вярваме в огромния потенциал на финландската натурална коземтика зад граница, ако успеем да инвестираме достатъчно средства в продажбите.“

Надявам се, че с интерес сте прочели предложения материал, Идеята за него дойде от сайта „Good news from Finland“, а интригуващата тема ме накара да се поразровя в Интернет за повече подробности. Вече имам идея какво ще ви разкажа следващия път. Доскоро, приятели!

    Любопитната приятелка