*

България, със своите 110 994 квадратни километра, предлага богатство от природни красоти, а около 30% от територията й е заета именно от планини. Най-високите върхове на страната се намират в Рила и Пирин, две изключително високи и красиви планини, които предлагат уникални възможности за приключения сред природата и невероятни гледки. 

Мусала (2925 метра): Първенецът на България и Балканския полуостров, висок 2925 метра и намиращ се в източните части на Рила, предлага уникални гледки и лесен достъп през топлите сезони.

Вихрен (2914 метра): Това е най-високият връх на Пирин планина и е трети по височина на Балканския полуостров. Разположен в северните части на Пирин, Вихрен предоставя невероятни панорами.

Кутело (2908 метра): Втори по височина в Пирин планина, висок 2908 метра. Предлага чудесни гледки към Тодорка, Бански Суходол, Банско и много други.

Малка Мусала (2902 метра): Втори по височина в Рила, разположен на изток от връх Мусала. Предлага също толкова вълнуващи изживявания като първенецът на Рила.

Бански Суходол (2884 метра): Един от високите върхове в Пирин планина, разположен в северните части на планината. Предлага по-екстремни маршрути за любителите на приключенията.

Иречек (2852 метра): Този връх се намира в източната част на Рила, близо до върховете Мусала и Малка Мусала. С височина от 2852 метра, Иречек предоставя страхотни гледки.

Полежан (2851 метра): Разположен в северните части на Пирин планина, върхът е висок 2851 метра и предоставя невероятни изгледи към други върхове и езера.

Каменица (2822 метра): Върхът наподобява пирамида и предлага красиви панорамни гледки. Намира се в централните части на Пирин.

Малък Полежан (2822 метра): Разположен на няколкостотин метра южно от връх Полежан в Пирин, този връх с височина от 2822 метра предлага уникални гледки.

Баюви дупки (2820 метра): Един от първенците на Пирин планина, висок 2820 метра и разположен в Западен Пирин. Предлага разнообразие от гледки, включително Котешки Чал, Средоноса и връх Вихрен.

Най-високите върхове в България предоставят не само уникални природни красоти, но и възможности за активен отдих и приключения. Без значение дали сте любител на планинските походи или просто обичате да се наслаждавате на величието на природата, тези върхове са отличен избор за посещение. Планирането на екскурзия до тези върхове ви дава възможността да откриете красотата на българската природа в най-високите ѝ проявления.