10 ХРАНИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ НА ПРАЗЕН СТОМАХ

Добре известен факт е, че не е особено добра идея да пиете прясно изцедени сокове на празен стомах. Те обаче не са единствената храна, която не бива да приемате на гладно.

Диетолозите не биха ви препоръчали да започвате деня си с банани, сладкиши и особено кисело мляко. В следващите редове ще намерите списък схрани, които да избягвате на празен стомах, ако искате да имате отлично храносмилане.

10 храни, които да не хапвате на гладно:

Банани
Бананите са много полезен плод, стига да не се консумират за закуска. Те са богати на магнезий, поради което преработването им на празен стомах, е много по-бързо от обикновено. Последицата от това е повишаване на налягането върху сърдечно-съдовата система.

Цитруси
Да, прясно изцедените цитрусови сокове ободряват рано сутрин, но може да са опасни, ако се приемат на празен стомах. Те съдържат киселина, която може да предизвика киселини, алергии, гастрит, дори язва. Затова, по-добре запазете тази витаминозна бомба за след закуска.

Печени продукти с мая
Не е лесно да устоите на току що излизащи от фурната, печени солени или сладки изделия. За съжаление честата им консумация за закуска може да ви навлече здравословни проблеми, като болки в корема и образуване на газове в стомаха.

Причината за това е включената мая в състава на тези продукти.

Сладкиши
Изключително нездравословно е да започнете деня си с ударна доза сладкиши. Панкреасът ви не е в състояние да възпроизведе необходимото количество инсулин при такова количество захар на празен стомах. Това би могло да разруши киселинно-алкалния баланс на организма.

Домати
Изкушавате се да си направите традиционна закуска от домати със сирене?

Това може да се окаже лоша идея. Доматите съдържат танинова киселина, която при контакт със стомашните сокове, би могла да доведе до раздразване на стомаха.

Краставици
Сутрин стомахът не отделя достатъчно стомашен сок. Това би могло да затрудни преработката на краставиците и да предизвика парене зад гръдната кост или стомашен дискомфорт.

Млечни продукти
Ако трябва да сме честни, млечните продукти не са от най-опасните храни за празен стомах. Ползата от тях за закуска, обаче, също е минимална. Това се дължи на унищожаване на полезните бактерии, които се съдържат в тях, от стомашните сокове.

Круши
Крушата е отличен избор за десерт след хранене, но не и за закуска.

Нейната наситеност с влакна, може да предизвика дразнения на лигавицата при празен стомах. Ето защо, оставете този плод за десерт.

Подправки
Силните подправки за закуска дразнят стомаха и стимулират прекомерно производство на стомашен сок. Това би могло да предизвика дискомфорт в стомаха и нарушаване цялостната дейност на стомашно-чревния тракт.

Газирани напитки
Като цяло препоръчваме ви въобще да не консумирате газирани напитки. Ако все пак не можете без тях, поне избягвайте приема им на празен стомах. Вредите от тях са свързани със стомашен дискомфорт, дразнене на стомашната лигавица, намаляване на кръвообращението, повишена кръвна захар, затруднено храносмилане.

Чудите се какво можете да закусвате, без да навредите на организма си?

Препоръчваме ви да започнете деня си с овесена каша, каша от елда или яйца под всякаква форма – на очи, сварени, бъркани. Овесът обгръща стомашната лигавица и понижава нивата на холестерола. Елдата от своя страна, стимулира дейността на храносмилателната система и обогатява организма с желязо, протеини и витамини.

Любима закуска на много от вас е омлетът – това е не само вкусно и засищащо, но и спомага за поддържане добри нивата на кръвната захар, а това води до по-бавно огладняване.

Източник:

blog.liebherr.com/domakinski-uredi/bg/hrani-na-gladno/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.