*

На 29 септември е Световният ден на сърцето, обявен през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO).

Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им – се отбелязва на страницата на Министерство на здравеопазването.

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са най-честата причина за преждевременна смърт. В здравния статус на населението над 90% от смъртните случаи в света и повече от 50% в Европа са резултат от тях. В България 65% от общата смъртност на населението се причинява от ССЗ.

Сърдечно-съдовата система е подложена на непрекъснато въздействие на различни рискови фактори, които увреждат сърцето и кръвоносните съдове и често имат фатални последствия.

Рисковите фактори за ССЗ са обратими и необратими.

Необратими рискови фактори са:

·     Пол;

·     Възраст;

·     Наследствена предразположеност.

Обратими рискови фактора са:

·     Тютюнопушене;

·     Липидни нарушения;

·     Затлъстяване – особено с голяма коремна обиколка;

·     Високо кръвно налягане;

·     Липса на физическа активност;

·     Висока кръвна захар или диабет;

·     Психологически стрес.

Хранителни фактори, повлияващи липидния статус

Високият прием на животински мазнини е свързан с повишаване нивата на общия и „лошия“ холестерол.

Повишения прием на растителни мазнини и мазнините на рибата могат да намалят общия и „лошия“ холестерол в кръвта. Основни източници на растителни мазнини са: растителните масла, овесените ядки, авокадото, ядковите семена. Мазнините на рибата са много полезни за намаляване образуването на кръвни тромби, което от своя страна води до намаляване риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.

Растителните храни (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни) съдържат растителни влакнини, които помагат за изхвърлянето на холестерола от организма. Те съдържат и вещества с антиоксидантно действие, защитаващи мастните киселини в състава на мембраните на клетките от окисление в организма. По този начин намаляват риска от атеросклеротични промени на съдовете.

Хранителни фактори, повлияващи риска от високо кръвно налягане

·     Затлъстяване;

·     Повишена консумация на готварска сол;

·     Прекомерна консумация на алкохол.

Препоръки за хранене за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания:

·      Висока консумация на зеленчуци и плодове (минимум 400 г дневно);

·      Увеличаване консумацията на пълнозърнест хляб, зърнени храни и бобови храни;

·      Млякото и млечните храни да са с ниска масленост;

·      Увеличаване консумацията на ядки (специално орехи) и семена;

·      Употреба предимно на растителни масла;

·      Редовна консумация на риба, поне веднъж седмично;

·      Намаляване консумацията на сол до 5 гр. дневен прием;

·       Ранна профилактика още в детска възраст – чрез създаване на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност на децата и учениците;

·      При възрастното население основният акцент в профилактиката е свързана с контрол на основните рискови фактори, водещи до ССЗ. Редовни профилактични прегледи при личния лекар и своевременни консултации със специалисти; 

·      Контролът на стойностите на артериалното кръвно налягане, кръвната захар и общия холестерол има решаваща роля в ранното откриване на сърдечно-съдовите заболявания и тяхното лечение.

РЗИ – Софийска област

Дирекция „Обществено здраве“

Отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето”