АКЦИЯ ЗА КАСТРИРАНЕ И ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА В ЕТРОПОЛЕ

Във връзка с овладяване популацията на безстопанствените кучета в Община Етрополе, от днес 16 април стартира кампания за кастриране и обезпаразитяване. Това ще се осъществи чрез мобилна ветеринарна лаборатория на фирма „Ветеринарни практики ЗД“ ООД, с която Общината има договор.
Фирмата ще кастрира мъжките и женски безстопанствени кучета, ще ги обезпаразити против външни и вътрешни паразити и ще ги ваксинира против бяс, след което те ще бъдат върнати обратно в ареала, който обитават. Методът кастриране-връщане е високо и трайно ефективен и в дългосрочен план води до спестяване на много средства. В популацията от стерилни животни, когато едно животно умре няма да има друго, което да заеме неговото място и това ще доведе до намаляване на крайния брой на безстопанствените животни. Връщането на здрави и неагресивни кучета на места, от където са взети предотвратява прииждането на други некастрирани и вероятно болни или агресивни кучета от покрайнините на града и поддържа баланса на популацията. След приключване на ветеринарномедицински дейности, фирмата предоставя регистър за обработените кучета, който ще бъде обявен. От началото на 2017 год. до момента са обработени 71 кучета и са върнати по местата, на които са заловени.
В Общинска Администрация – Етрополе се отбелязва прираст в регистрирането на домашни кучета от началото на 2018 год. До момента те са 53 бр., като регистрацията и пререгистрацията продължава.

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.