Етрополе

Благовещение

Интервю с богослов и презвитера Рени Анева, излъчено по радио Етрополе!

1. От къде идва името на празника благовещение? Какво празнуваме на този ден?

– В този ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. Нека си припомним благовестието на св. ев. Лука, който по-подробно от другите евангелисти описва събитията, предшествали рождението на Иисуса Христа.
А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет,
27. при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.
28. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.
29. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав.
30. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога;
31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.
32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;
33. и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.
34. А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?
35. Ангелът й отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.
36. Ето и Елисавета, твоя сродница, наричана неплодна, и тя зачена син в старините си, и е вече в шестия месец;
37. защото у Бога няма да остане безсилна ни една дума.
38. Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея.Лука 1:26-28
Тропара на благовещение също ни разкрива същността на празник.

Тропар
Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност:
Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовества,
затова и ние с него викаме на Богородица:
Радвай се благодатна, Господ е с тебе!
Както от Евангелието така и от тропара става ясно от къде идва наименованието на празника благовещение, а именно, че се е дошло времето да се изпълни Божието обещание от Едемската градина, за идването на Спасителя, Който да върне на човека изгубеното райско блаженство.

2. Защо е толкова важен празникът благовещение?

„Днес цялото творение се радва, защото се развързва клетвата над праотеца.“ (Из църковното боголсужение)
След като първият Адам не успява да изпълни Божията заповед в райската градина и чрез него идва проклятието за целия човешки род то чрез боговъплащението на Иисус Христос синовете човешки имат възможност да станат синове Божий: „ А на всички ония, които Го приеха, на вярващите в Неговото име, -даде възможност да станатчеда Божии;“. ( Йоан 1:12)

3. Кое е най-важното за този празник, което трябва да знаем?

Не мога да не цитирам Св. Андрей Критски който пише следното за явяването на архангела пред Пречистата Дева:
„Бог повелява на един от най-приближените Си ангели да възвести тайната и в Своето величие вещае: „Гаврииле, иди в Назарет, галилейския град, в него живее една отроковица, Дева Мария, обручена за мъж на име Йосиф. Иди в Назарет!“ ¬ казва Господ. Но защо? Затова, защото Всевишният ще приеме въжделената красота на девството като най-благоуханна роза от земя, обрасла с тръни. „Иди в Назарет!“ ¬ за да се изпълни пророчеството, „че Той ще се нарече Назорей“. Кой ще се нарече Назорей? Този, Когото впоследствие Натанаил нарича Син Божий и Цар Израилев.
Изпратен е Гавриил, на когото и по-рано е заповядвано да възвестява Божествените тайни, както пише ясно в книгата на пророк Даниил. „Иди в Назарет, галилейския град ¬ казва Бог на Гавриил, ¬ и благовести на Девата радостта, която някога Ева загуби. Внимавай да не Я смутиш, защото този твой поздрав е знак за радост, а не за печал, утеха, а не безпокойство.“
Каква по-голяма радост за човеците от тази, че човешкото естество ще се съедини с Божието естество и по причина на това съединение в Едно Лице ще стане едно с Бога? Има ли нещо по-изумително от това, да видиш Бога, смирил се дотам, че да бъде носен в женска утроба? Какво поразително чудо! Бог, за Когото „небето. . . е престол, а земята подножие на нозете Му“, Бог, за Когото небесата са тесни, Който заема с Отца престола на вечността ¬ да се вмести в девическа утроба! Какво по-изумително от това да видиш Бога в човешки образ, неразделен обаче от Своето Божествено естество, и човешкото естество съединено с естеството на Своя Създател, за да се яви Бог съвършен и цялостен човек?
Представете си каква чистота е постигнала света Богородица за да бъде удостоена с това велико тайнство тя като приснодева да стане майка на самия Бог! Благочестивият Йосиф обручник бил избран чрез горещи молитви от свещениците в храма, за да пази девицата, която се обрекла на Бога. Тъй като по онова време за евреите монашеството било непознато. Св Богородижа запазила своята чистота и девство и след раждането, защото зеченатото в утробата и било заченато от Дух светии, а не от човешка плът.
Св. Богородица постигнала висока нравстена чистота, имала дълбоко смирение и готовност да приеме и изпълни Божията воля, в сърцето и горяла пламенна любов към Бога, защото тя постоянно се молела, прекарвала времето си предимно в богомислие и изучаване на Божието слово. Именно тези „оръдия“ на православието бихме могли и ние да ползваме, за да се приближим до нравсвеното съвършенство, към което Бог призовава всички ни, имайки св. Богородица за наша застъпница и ходатайка пред Бога.

Събор на св. Архангел Гавриил

1. Днес на 26.03. честваме Събор на св архангел Гавриил, какво ще ни разкажете за този празник?

– На днешния ден светата православна църква чества този небесен вестител на Божиите тайни. В църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението.
Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. – „сила Божия“) е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници“, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.
Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).
Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).
Архангел Гавраил се явил и на св. пророк Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).
В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Автор и водещ в радио Етрополе: Виолета Кръстева

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.