Етрополе

Часовниковата кула в Етрополе

Часовниковата кула в Етрополе е построена през 1710 г. от майстор Тодор и се смята за една от най-старите в България. Изградена е от речен камък и бигор (вид варовикова скала), а височината и е 20 м.

Първоначално е служела като наблюдателна и отбранителна кула, което личи от начина, по който е построена и оставените отвори (мазгали) на трите и́ страни.

Часовниковата кула има три основни части. Долната каменна част е разделена на 14 хоризонтални пояса с дъбови греди. Средната част представлява тялото на кулата, във вътрешността на което има дървена стълба с две площадки. На западната страна на горната част има каменен циферблат на часовник с надпис 1710 г. – годината, в която е построена кулата.

Наблюдателната кула сменя предназначението си през 1821 г., когато е преустроена в часовникова. Майстор Дидо от Етрополе изработва часовниковия механизъм, а камбаната е взета от разрушената църква на манастира “Св. Атанас”.

И до днес часовникът на Етрополе работи точно и всеки може да свери личния си часовник с този на кулата. С брой 37 на Държавен вестник от 1964 г. кулата е обявена за архитектурен паметник на културата.

Към момента кулата не е достъпна за посещение, туристите могат да я разгледат само отвън. Срещу нея се намира и Историческият музей на Етрополе. Часовниковата кула е включена в Стоте национални туристически обекта.

Снимката е на Дамян Димитров.

1 reply
 1. 06
  06 says:

  Източникът на горните данни е неизвестен за мен. Независимо, че са записани на паметната плоча и се повтарят стотици пъти в Интернет, вкл. в няколкото книги, посветени на часовниковите кули в България
  Някои историци считат, че кулата е построена през 1826 г. и то именно като часовникова.
  Ако имаме предвид историческите граници, в самото начало на 18 век не е имало конкретна причина за строеж на наблюдателна и отбранителна кула – до кърджалийските времена има още почти 80 години.
  Що се отнася до т.н. мазгали, то те на практика не биха могли да служат за отбрана с огнестрелно оръжие, тъй като са само няколко и ъгълът на обстрел е изключително малък. Те следват стълбите и явно служат за осветяването им от външната светлина
  А за т.н. надпис – той не съществува от началото на м. век. А исторически данни показват, че хосочената там година по турския календар, съответства на 1826 г.
  Към 1710 г едва е започнало заселването на първите турски семейства в Етрополе. А известно е, че турската държава и турските управници по места, са направлявали строителството на часовникови кули..
  В интернет и билиотеките могат да се намерят много материали за часовниковите кули в България, вкл. техни снимки и инфо за тях Разбира се, съответната информация следва да се ползва много внимателно, защото местният патриотизъм често изкривява обективните процеси и събития. Оказва се, че някои от кулите, строени доста по-късно от етрополската, изключително приличат на нея като архитектура, геометрия и т.н. Броят на кулите, които в последствие са приспособени за часовникови в България през Възраждането са еденици – и никоя от тях не прилича на етрополската …
  Няма данни е за производителя на часовниковия механизъм. Но едва ли е някои самоук майстор. Трябва да се види машината на часовника, за да се разбере, че такова нещо не моаже да се произведе с ограничения кръг от оръдията на труда, с които са си служили занаятчиите от началото на 19 в. в Етрополе. Най-вероятно машината е доставена от Виена, както твърди и специалистът, който поддържа часовника в момента.

  Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.