*

Ден, в който България прави на практика реална стъпка към постигане на онази мечта, която от векове е вълнувала българина – националния идеал за единна българска държава, в която всички да дишат свободно и да работят за просперитета й. И тази стъпка е подготвена и реализирана от българи. Имената на Данаил Николаев, Захари Стоянов, Продан Тишков (известен като Чардафон Велики, Константин Величков, Иван Ст. Гешов, Георги Странски и др. ще останат завинаги в народната памет като революционно настроени общественици, дръзнали да се изправят в защита на мечтата за една съединена България. На 10 февруари 1885 година е създаден комитет, който през април получава названието Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), а за негов председател е избран Захарий Стоянов. В устава ясно личи влиянието на идеите на Каравелов и Левски. Постепенно се откриват нови комитети, към които се включват все повече революционери, бивши хъшове, учители и опълченци. Започва се издаването на вестник „Борба“, който служи за трибуна на революционните идеи за бъдещо съединение на България, описва тежкото положение на българите, останали под властта на султана и безперспективността на Източна Румелия.
На 5 септември Захари Стоянов прочита прокламация, с която зове:
„Братя! Часът на Съединението удари! Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и да подпомогнете святото дело!“.
Същият ден в Пазарджик се събират около 3000 въстаници от околните села. Под ръководството на Продан Тишков (Чардафон Велики) пловдивският префект е арестуван и е обявено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Недялка Шилева развява ушитото от нея знаме, спечелвайки си прозвището Голямоконарската Райна Княгиня. От Чирпанско и Асеновградско тръгват нови чети и въстаници. Всички чакат нарежданията на Данаил Николаев, който командва пловдивския гарнизон и се очаква, че ще защити официалната власт. Вместо това обаче, заедно с въстаническите отряди, той бързо завзема конака, пощата и резиденцията на главния управител. Съпротива почти няма,  Съединението е широко прието.
След официалното обявяване на Съединението на 6 септември 1885 година в областта е съставено ново временно правителство начело с д-р Георги Странски. Междувременно княз Александър I Батенберг заминава за Търново, където се среща с министър-председателя Петко Каравелов. В този исторически момент се наблюдава политическа зрялост в действията на княза и министър-председателя, като със съгласието на Каравелов Батенберг издава два указа – за обща мобилизация в Княжеството и свикване на IV ОНС на извънредна сесия. С действията си те ясно показват, че застават твърдо зад делото на Съединението.
Днес – 6 септември 2021 година, членовете на Сдружение „За Етрополе“ поднесоха цветя пред паметника на ген. Павел Христов. В Америка съществува Ден на благодарността, който е свързан с миналото на тази страна. За нас такъв ден може да бъде днешният празник. С тези цветя изказваме своята благодарност към смелостта, отдадеността на святата идея за една обща България, родолюбието и вярата в бъдещето на тази прекрасна българска земя. Нека и всички ние, днешните потомци на онези знайни и незнайни участници в Съединението от 1885 година, намерим сили в себе си да продължим да вярваме и работим в името на нашата България!