*

Здравейте, любители на седмото изкуство!
Докъде може да стигне човек в желанието да реализира амбицията си? Целта винаги ли оправдава средствата? Новият филм „The Little Things” няма претенции да бъде високо интелектуално произведение на филмовото изкуство, но ни предлага възможност да видим творба, която поражда някои размисли. Поне при мен беше така. Действието не се съсредоточава върху самите убийства като действие, а ни позволява да видим отражението им върху двама от героите, които имат обща цел – да открият убиеца. Или, ако цитираме реплика от филма,: „Миналото става бъдеще.” Детектив се връща в полицейския участък, който е напуснал, за да открие отговори и отново да се сблъска с онова, което е направил в миналото. И да разбере, че то винаги ще те преследва, дори когато си избягал далеч. Няма да развалям удоволствието от гледането на филма, като го разкажа, но не мога да не спомена основната сюжетна линия. Дензъл Уошингтън влиза в ролята на заместник-шерифа Джо Дийкън, който пристига в Лос Анджелис, за да прибере доказателства по текущ случай, но се включва в разследване на сериен убиец, свързан с неговото собствено минало. Разследването се води от лейтенант Джим Бакстър (Рами Малек), докато в ролята на основен заподозрян се явява странният Албърт Спарма (Джаред Лето). Градусът на напрежението между тримата постоянно се покачва, за да стигне до най-висока точка в края на филма. Малко странен край, пораждащ въпроси, които остават в нас и след като са минали последните надписи на филма.
Режисьор на филма е Джон Лий Ханкок, чието дело са спортните драми „Новобранецът“ (2002 г.), „Невидима зона“ (The Blind Side, 2009 г.) и историческите драми „Спасяването на Мистър Банкс“ (2013 г.) с Том Ханкс, „Сделка за милиони бургери“ (The Founder, 2016 г.) с Майкъл Кийтън и The Highwaymen (2019 г.) с Кевин Костнър и Уди Харелсън.
Дензъл Уошингтън е прошарен и леко остарял, но във все така отлична форма. Рами Малек трудно ще излезе от сянката на Фреди Меркюри, чиято роля изпълни в „Бохемска рапсодия”. Като детектив е интересен за гледане. Джаред Лето като потенциален сериен убиец е неузнаваем – особено с дългата си коса и брада. Да не забравяме, че Дензъл Уошингтън има два „Оскар“-а – за „Тренировъчен ден“ и „Слава“. Рами Малек спечели заветната статуетка с „Бохемска рапсодия“. Следващата роля, в която ще го видим е в „Смъртта може да почака“, новия филм за Джеймс Бонд, чиято премиера е насрочена за 8 октомври 2021 г.
Джаред Лето се изявява най-вече като вокалист на бандата „30 Seconds To Mars” през последните години, но получи и Оскар през 2013 година за ролята си в „Клубът на купувачите от Далас“. Това са актьори, които са доказвали, че с добър сценарий и подходящ персонаж могат да направят един филм интересен и интригуващ.
Ако имате свободно време за подобен филм – не се колебайте!

Любопитната приятелка