*

Исторически парк обявява изложба-конкурс за историческа живопис на тема „Българската азбука“. В нея може да участва всеки художник от България и чужбина с картини по темата. Времевият период, за който се отнася темата, е от създаването на българската азбуката до края на XV – ти век. Желанието на организаторите е да се представят сюжети от създаването и разпространението на българската азбука по света. За участниците ще има и награден фонд, като той ще е:

1-во място 10 000 лева
2-ро място 3 000 лева
3-то място 2 000 лева
Първите три картини остават собственост на Исторически парк, а всички останали ще бъдат върнати на собствениците им или закупени от някой посетител на договорена цена между художника и купувача. Всички художници имат прекрасната възможност да представят своите творби, както и посетителите да се насладят на сътворената красота. Оценката ще бъде от посетители на сайта, посетители на място в парка и екип професионалисти. Оценката се взема 50 на 50 от посетители и жури. Пожелаваме на всички художници прекрасни моменти в процеса на създаване на спиращи дъха платна.

Картините трябва да бъдат предоставени в оригинал в Исторически парк до 20.04.2021 г. чрез лично предаване или изпращане по куриер. Съветваме предварително да се свържете с организаторите, за да очакваме вашата картина и следим за нейното доставяне в обявения срок.

В конкурса има две възрастови категории: възрастни и деца. Можете да се запознаете с регламента за възрастни тук и за деца – тук.

Професионалното жури се състои от проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и Андрей Янев. Повече информация за тях можете да намерите тук.

При подкрепа:

Великотьрновски Университет „Св. Св. Кирил и Методий“, факултет по изобразително изкуство
Представителството на Россотрудничество в България
Съюзът на художниците в Русия
Фабрика за художествени бои „Невская палитра“, Санкт Петербург
Държавен исторически, архитектурен и художествен музей-резерват Елабуга
Вестник Земя
Вестник Русия днес

Източник: https://ipark.bg/bg-BG/Events/Details/74/izlozhba-konkurs-istoricheska-zhivopis