*

Време е, защото в последните три години сме свидетели на това как животът на хората в България не само, че не се подобрява, но и става по-лош. Нито обещанията на „Промяната“ доведоха до по-добро, нито пък правителството на „сглобката“, което буквално докара хората до просешка тояга. Родните малки бизнеси фалират, инфлацията расте, застрашени сме от изчезване като нация – именно и демографският е и най-големият проблем, пред който сме изправени ние, българите.

Когато ВМРО беше представена в парламента и в управлението на България (2017-2021) – като имате предвид, че Обединени патриоти бяхме малкия коалиционен партньор, проведохме много тежки битки за прокарване на политиките, в които вярваме и заради които българите ни гласуваха доверие. Ние бяхме тези, които докрай се преборихме да се въведат данъчни облекчения за всички български деца, за да бъдат подкрепени младите работещи семейства. Ние спряхме т.нар. Истанбулска конвенция, която налага джендър политики и защитихме традиционните ценности на българското общество. Ние засилихме охраната по границата с Турция, за да не нахлуват в страната ни нелегални мигранти. По време на управлението с наше участие не позволихме повишаване на цената на електроенергията.

А сега? Какво става? Изправени сме пред разделение в обществото, разпад на държавността, високи сметки и реална опасност от нарастващата нелегална миграция. Ето заради това е време за ВМРО, защото ние не само на думи даваме верните решения, а сме доказали, че можем да ги прилагаме.

ВМРО е кауза, която поставя България и българите над всички. Всеки един наш член е човек идеалист, човек с кауза. Ние работим за това българите в страната ни да живеят по-добре. Борим се правата на сънародниците, останали извън сегашните предели на държавата, да бъдат спазвани и те да нямат притеснение свободно да проявяват българското си самосъзнание без да бъдат мачкани и репресирани. Та смея да твърдя, че ние от ВМРО сме българолюбци и на България са ѝ нужни именно българолюбци, които да поведат народа, за да изградим заедно своето по-добро бъдеще.

Ние ще работим за национален суверенитет и поставяне на българския интерес над всичко. Искаме енергийна независимост за България, което минава през преразглеждане на вредната „зелена сделка“. Трябва да спрем нелегалната миграция, за да не позволим страната ни да се превърне в гетото на Европа. Смятаме, че чрез насърчаване на българския бизнес и икономика ще постигнем така необходимия икономически подем. И не на последно място, противодействие срещу въвличането на България в чужди войни.

Вече изброих някои от успехите на ВМРО докато беше част от управлението на страната. Но и след това, във времето, в което нямаме представителство в парламента, смея да твърдя, че нашите представители на местно ниво – общински съветници, кметове – са изключително активни в своята политическа и обществена дейност. Насоките, в които провеждат политика, основно са свързани с грижата за подкрепа за младите, образовани български семейства и децата, със сигурността на гражданите, запазване на традициите и бита.

Интересите на всички граждани, както ги разбираме ние от ВМРО, са да живеем в суверенна държава, която поставя на първо място интересите на българите. И точно за това работим – България, в която не се робува на външни сили или конюнктурно, а която гледа на първо място да бъде защитен интересът на българина. А той ще бъде защитен, ако се освободим от монопола на големите търговски вериги например, така че да се даде шанс на родния малък бизнес, свързан с производството, да се развива. Държавата дори и да не помага на малкия и среден бизнес, не бива да пречи и следва административно да го облекчи, за да може той да произвежда и да създава работни места. Така ще се покачи и стандартът ни на живот, а оттам и ще се намали емиграцията на млади българи в чужбина.

Нещата са свързани. От ВМРО от четвърт век тръбим, че демографската криза е най-големият бич за страната ни. За съжаление тенденцията в момента е такава, че след 20-30-40 години няма да има кого да се опитваме да задържим, просто няма да има млади хора. От първостепенна важност за оцеляването ни като нация е да се започне веднага с прилагането на демографската стратегия, за която от години говорим. На първо място веднага, без никакво отлагане да се приложат мерките в подкрепа на образованите и работещи семейства – това включва, 10 хиляди еднократна помощ при раждане на дете, 500 лв. детски надбавки, нисколихвени кредити, за които гарантира държавата и които се опрощават по схема 25% при раждане на второ дете, 50 % при раждане на трето и напълно – при раждане на четвърто дете.  Само така може да задържим младите родители да отглеждат децата си в родината, а не да търсят своята реализация в чужбина.

Част от мерките, които ВМРО предлага, за достъпно и качествено здравеопазване са свързани с повишаване на базовите възнаграждения на медиците: Определяне на втора категория труд за медицинския персонал в държавни и общински болници и ДКЦ, както и в спешната помощ. Създаване на законодателна рамка за заплащане в държавните и общински болници и диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Минимални трудови месечни възнаграждения: Санитари и шофьори на линейки – 1 500 лв. Медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, парамедици – 3 000 лв. Лекари – 4 500 лв. Доценти – 6 000 лв. Професори – 8 000 лв. Въвеждане на таван (максимално месечно възнаграждение) до 10 000 лева, като се премахне възможността от злоупотреба с избор на екип и случаите от по 80-90 хиляди лева месечно възнаграждение на едно лице. Частните болници, които не прилагат стандарта, няма да могат да получават финансиране от НЗОК. Задължителна работа в държавна или общинска здравна институция след завършване на Медицински университет или заплащане на сума за освобождаване от това задължение (реалната себестойност на медицинското образование е над 200 000 лева). Предлагаме и програма за преференциален наем на общински и държавни жилища за медици, които работят в държавни и общински лечебни заведения.

Отделно от това работим върху мерки за осигуряване на лекарства за най- малките населени места, в които липсват аптеки.

Няма друга Европа, колкото и да се опитват да ни налагат „Европа на две скорости“ и други подобни дивотии. Европа е една и тя е на всички европейци. Европа, в която се чува гласът на всяка една държава член, без значение от Източна или Западна Европа е. Европа на суверенните държави, Европа на отечествата. За това работят и нашите представители в Европарламента г-н Джамбазки и г-н Слабаков. ЕС трябва да се командва по-малко от бюрократите от ЕК, и повече от Съвета – където са представени държавите чрез националните си ръководители.

Политиките по т.нар. „зелена сделка“ са една утопия, която загробва българската енергетика и е пагубна за българския бизнес и икономика. Налагането на срокове за затваряне на въглищните централи и тецове ще остави хиляди семейства без работа. Категорично трябва параметрите по нея да бъдат предоговорени. Казвам зелена утопия, защото алогично е да вярваме как държавите в Европа ще променят въглеродния отпечатък на планетата и ще превърнат Земята в едно по-зелено място, докато огромните икономики на Щатите, Индия, Китай, Русия и т.н. не провеждат такава политика.

България е държава с над 1300-годишна история, традиции, култура. Така че базата, на която да стъпим е огромна. А бъдещето зависи от нас и нашите действия. Дали ще продължаваме да се държим като ощипани и ще разрешаваме бъдещето на децата ни да зависи от шепа тукашни продажници и политиката ни да се води под външен натиск, или ще запретнем ръкави и ще си свършим работата?! От нас зависи, от българите, зависи и от политиците, които се явяват на тези избори – да накарат симпатизантите си да не ходят за гъби на 9 юни, а да отидат от урните и да гласуват – защото само така могат да управляват бъдещето си.

ВМРО е доказала, че никога и по никакъв повод не предава интересите на българите и България. Ако трябва да съм максимално кратък, ще изредя основните виждания, които изповядваме:

  • Не на войната! Да на мира!
  • Не на нелегалната имиграция! Да на националната идентичност и националния интерес!
  • Не на „зелената“ сделка! Да на българската енергетика!
  • Не на джендър политиката! Да на семейството от мъж, жена и техните деца!