Както говоря и мисля, така живея. Среща дискусия със Стефи Стаменова в читалището

Нa 22.09.2018 г. от 18ч в Етрополе
Народно читалище- Малката зала

Казвам се Стефи Стаменова.
Животът ми е изпълнен с експерименти, които сама избирам, за да се провокирам.
Един от тях е свързан със силата на думите. Твърде непрофесионално би изглеждало да говоря пред хората нещо, в което сама не съм убедена. Все едно бедният да дава съвет за бизнес, болният да ни учи как да оздравеем или човек, с наднормено тегло да ни прави режим за здравословно хранене. Изглежда нещо като попа, който проповядва пости, а той самият не го прави.
Вярвам много силно и категорично съм убедена в силата на думите, затова като радио и телевизионен журналист с почти двадесет годишен стаж, внимавах много какво, как и пред кого казвам. Дори и рекламните текстове исках да носят силно послание, но и истина. Имало е случаи да ми предлагат пари, за да рекламирам нещо в радиото. Отказвала съм, защото не мисля, че трябва да лъжа хората, ако самата не съм убедена в това. Въпросът е принципен, не въпрос на финанси.
В медиите една дума, може да запали искра. Примерите са безбройни.
Слава Богу, с политика не съм се занимавала.
Като учител, със седем годишен стаж, съм се опитвала да бъда внимателна когато разговарям с учениците. Знаех, че една дума, може да разкрие потенциала на детето, но може и да го блокира за цял живот или поне за дълго време.
Като майка разбрах, че думата, с правилната интонация, може да сътвори чудеса, но същата дума, с по-рязък тон, може да направи детето агресивно и да го отдалечи, да не желае да споделя.
С думи, можеш да издигнеш някого незаслужено, да му слагаш титли, да го накараш сам да си повярва.
Можеш, обаче и да го сразиш. Точно този, който ти се е доверил и е бил до теб в най-трудните моменти.
Думите са сила, но и слабост. Оръжие и опора. Възхвала и обида. Нежност и агресия. Любов и омраза, но винаги има и нюанси. Всичко зависи от това, което носиш в теб и как ще ги използваш.
С думите шега не бива. Когато няма какво да кажа, или усещам, че мога да засегна някого, предпочитам да замълча. Знам, че най-силна е неизказаната дума!!!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.