ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ

На 3 март 2017 година отбелязахме 139 години от Освобождението на България от Османско владичество. През 1878 година, на тази дата е подписан Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско – турската война и се възстановява Княжество България.
С празничен концерт в Големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”, град Етрополе продължиха тържествата по повод най – знатната дата в българската история. Слово по повод най – светлата дата прочете Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров. В празничното слово му отекнаха думите:…..”Н а 3 март 1878 година се слага край на Руско-турската освободителна война с подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя.
Днешният празник ни напомня за великото дело на Апостола,за песните на Ботев, за устрема на Хвърковатата чета на Бенковски и святите, кървави клади на Батак. Ден на признателност към великия поход на руси и българи-от Свищов през Плевен, до старопланинските походи в гордите канари на Шипка. Там,на Шипка, се ражда свободата. В лютата битка с турските орди на Сюлейман паша българските опълченци с вяра и себеотрицание показаха, че когато сме заедно и сплотени, ние,българите сме огромна сила. В летописа на Освобождението на България Етрополе записва славна страница с нечувания героизъм и гордите балканджии и воините на генерал Гурко, по пътя за освобождаването на София.Днешният празничен ден означава отговорност към историята, съвременността и бъдещето на отечеството. Ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем, възпитавайки младото поколение в патриотизъм и почит към паметта на героите.
Нека всички се гордеем, че се наричаме българи и да пазим святото име на нашата родина България!”
Самодейците при НЧ „Тодор Пеев-1871”, град Етрополе сътвориха истински спектакъл със своите изпълнения. Въстановка на паметни исторически събития, разтърсващото изпълнение на Иван Чиков на “ Даваш ли даваш, БалканджиЙово…..“ и изпълненията на Танцов ансамбъл „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова, Женска вокална група „Димана” с ръководител Диляна Гоцева, ВГ „Оренда”с ръководител Петя Цекова и Трио „Романтика” с ръководител Боян Шаранов създадоха неповторими емоции на радост, гордост и българска идентичност. След тези прекрасни изпълнения публиката се почувства истинска горда и свободна.
В края на концерта, за всички участници бе поднесена красива кошница с цветя от името на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и Председателя на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.