От Лазаровден до Разпети Петък

Интервю с богослов и презвитера Рени Анева, излъчено в ефира на  радио Етрополе!

1. Кое е най – важното, което трябва да знаем за Лазаровден?

– На Лазаровден празнуваме възкресението на Лазар, близък приятел на Иисус Христос от Витания. За възкресението на Лазар знаем от Евангелието. В него се разказва как на 4 – тия ден от смъртта на Лазар, Иисус Христос го възкресява. Това чудо е свидетелство за това как когато, човек има жива вяра, Бог въздава според вярата. Нека възкресението на Лазар ни служи за пример, когато искаме нещо от Бога, да не се съмняваме, че Той може да ни го даде, защото за Бога няма нищо невъзможно. Сестрите на Лазар Марта и Мария са знаели това макар брат им вече да бил в гроба от 4 дни те показали непоклатима вяра в Господ Иисус Христос, въпреки че не разбирали всичко, което Спасителят им казвал. Защото вярата много пъти се разминава с човешката логика.

2. Какво празнуваме на Цветница? От къде идва името на празника?

– На този ден празнуваме тържественото влизане на Иисус Христос в Иерусалим. Тъй като събитието се случва скоро след възкресението на Лазар, хората много радостно посрещнали Иисус Христос като земен цар с палмови клонки в ръка и казвали : …„Осанна!- (което значи „спаси ни“) Благословен идещият в име Господне, Царят Израелев!“ ( Иоан 12:13). Юдеите по онова време чакали земен цар, от който да получат спасение и избавление на земята. Няколко дни по-късно, когато разбират, че Христос не е земен цар, същото множество народ, което казвало „ Спаси ни Сине Давидов“, казало пред Пилат „ разпни Го!“
От св АмвросийМедиолански знаем, че влизането на Иисус Христос в Уерусалим станало, в деня, в който юдеите избирали пасхалното агне, което е предобраз на Христовата изкупителна жертва.
Вместо палмови клонки на този ден при нас се освещават и раздават върбови клонки, от където идва и името на празника връбница или цветница.Разцъфналите върбови клонки са символ на възкресението Христово.

3. Непосредствено след празника Цветница започва Страстната седмица, защо се нарича така и какъв е нейният смисъл?

– Страданията на Спасителя именно тях споменаваме през страстната седмица ( от старобългарски страст значи страдание). Затова я наричаме и Велика, защото тогава си спомняме за страданията на Господ Иисус Христос. Предвид събитията случили се през страстната седмица постът през нея е по-строг и достига до пълно въздържание от храна и вода на разпети петък, а велика събота е единствената събота, в която не се разрешава дори и растителна мазнина. Това разбира се е само външния пост, който предполага и духовна нагласа. Въздържание на езика и помислите и от клевети и всеки грях. Да бъдем съпричастни към страданията на нашия Господ Иисус Христос, Който жертва Себе Си, за да спаси цялото човечество като ни избави от Божието проклятието, предизвикано от непослушанието на Адам.

4. Възможно ли е хората, които не са спазили поста дори и в страстната седмица по някакъв начин да се пренастроят умствено и душевно? Нека това бъде призив към хората, които не са толкова въвлечени в духовния живот.

– Да, възможно е. С благословението на свещеника. Нека да потърсят енорийския свещеник, той ще ги благослови какъв пост да спазят през последните дни. Ще им обясни как да се подготвят за изповед, за да могат да се възползват от тайнствата на църквата, които са за всички хора. Да не забравяме какво е казал Христос, че е дошъл на земята, за да призове грешници, а не праведници. Така, че всеки, който има желание нека заповяда в храма, да вземе благословение от енорийския свещеник и да се възползва от тайнствата на църквата.

5. Какви служби предстоят тази седмица?

– Богослуженията през страстната седмица ще започнат от велики четвъртък . Сутринта ще има света Литургия както и маслосвет, който се извършва за здраве.
В четвъртък вечерта от 19:00 ч. ще има последование на 12-те Евангелия, т.е. ще се проследят старданията Христови, описани в евангелията.
В петък сутринта всички сте чували за изнасяне на Плащеницата, от 8:00 ч. ще се извърши този чин.
Храм св. Петка ще бъде отворен през целия ден, за да могат желаещите да се поклонят на Христовия кръст и на светата Плащеницата. На разпети петък от 19:00 ч. ще се извърши Опело Христово.

6.Какво се случва същност на Тайната вечеря на Велики четвъртък?

– За мен е важно да уточня, че деня на Тайната вечеря е велики четвъртък. На нея Христос основава тайнството свето Причастие, това е причината на този дан да се извършва св. Литургия. След като Христос основава тайнството, Той причастява светите апостоли като ни дава пример какво всички ние трябва да вършим, ако искаме да бъдем добре и да се чувстваме добре и в мир със себе си.
На тайнството Причастие всъщност само Иуда Искариот не е присъствал, защото той вече е бил напуснал, за да предаде своя Учител.

7.Защо всъщност е важно тайнството Причастие?

-Много хора смятат, че причастие значи пречистване. Но то е много повече. Ние приемаме частица от Бога, ставаме съпричастни на Бога, приемаме Божията благодат, която ни предпазва от всяко зло.
8.Защо Разпети петък е най-тъжния ден?
– След като Адам и Ева не успяват да изпълнят единствената божия заповед в райската градина – Христос слиза от небето, смирява се като приема човешка природа и претърпява кръстни страдания и смърт, за да можем ние хората отново да влезем в Рая. Иисус Христос е изкупителния Агнец, с който се прекратяват старозаветните жертви.
Той без вина, без грях, без ропот, изтърпява всички страдания, унижения, хули и в същото време се моли Бог да прости на тези, които са Го разпнали, защото не знаят какво правят. Синът Божии, единствено безгрешен, без вина приема да изкупи греховете на всички хора.
Нека имайки пред себе си винаги Неговия пример да се стремим безропотно да търпим житейските си страдания и да се молим за враговете си, така както Христос ни дава пример за това.

Автор и водещ в радио Етрополе: Виолета Кръстева

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.