*

Обещано – изпълнено!


В миналия пост разказах за интересната и нетрадиционна за нашата страна „комбуча“, като обещах да споделя моите впечатления от нея. И, ето я – свежа, игрива, с малки мехурчета! Дело на български производител, с джинджифил и български суровини.

Ако обичате по-сладки и наситени на вкус напитки, може би комбуча не е вашия избор и няма да ви допадне. Нейният аромат напомня донякъде уханието на ябълков сок, вкусът е малко странен за мен, но едновременно с това е много енергизиращ. Усещането е за чистота и свежест. Мисля, че в горещ летен ден комбуча много по-добре ще уталожи жаждата ви, отколкото една безалкохолна напитка с много подсладители и захар. Все пак, всеки има свой вкус и предпочитания, ако перифразираме Александър Пушкин.
А сега – добре дошли в джунглата на полезните сокове и смути със свежи съставки и без каквито и да било добавки и захар! Това е
Jungle Juice Bar

Нека дадем думата на самата компания:
„Ние сме общност със своя мисия – да даряваме добра енергия и здравословен начин на живот. Правим това всеки ден, с всяко смути, по всяко време. В началото в джунглата имаше двама смели предприемачи, които искаха да си направят вкусни и здравословни закуски след добра тренировка. Но голямата ни мечта беше да създадем най-голямата европейска смути верига.
На нашите клиенти даваме добра енергия, променяща живота с помощта на здравословни и хранителни смутита. Вземаме всичко полезно и добро от пресните плодове и го превръщаме във вкусни смеси, които се правят от нулата на място. Ние не добавяме захар или каквито и да било добавки към нашите смутита – никога. Не вървим напред по лесния начин, тъй като всичко е ръчно изработено в нашите барове.“
Първият Jungle Juice Bar е открит през 2011 година от Ноора и Петери Фагерстрьом (Noora ja Petteri Fagerström) във време, когато за финландските граждани концепцията за заведения и ресторанти за бързо, но здравословно хранене не е била особено позната. Затова и соковете и смутитата от пресни съставки, без каквито и да било добавки и захар, са били наистина новост. В едно интервю от 2016 година Ноора Фагерстрьом споделя:“ От самото начало ни предупреждаваха, че никой няма да купува подобни напитки. За да създадем и развием нашия бранд, бяха нужни усилия и време, но сега хората ни познават добре. Потребителите на нашаите смути напитки и сокове са по-добре осведомени по въпросите за здравословното хранене и често се придържат към него. След значителни инвестиции и почти десетгодишни усилия марката Jungle Juice Bar има повече от 50 удобно разположени барове и обекти в цяла Финландия и Швеция. Те привличат постоянно нарастващия брой клиенти, които ценят прясно изцедените напитки, пълни с витамини и здраве.
В няколко последователни поста ви разказах за новостите в областта на безалкохолните напитки, създадени и произвеждани в една държава, която цени здравето и емоционалния статус на своите граждани, каквато е Финландия. Моето вродено любопитство ме отведе на мислено пътешествие до тази страна и ме накара да потърся подробности за тези компании. Забелязах няколко общи черти на техния успех:

  1. Нужна е добра идея, която ще е полезна за хората.
  2. Трябват усилия и последователност в действията. Успехът не идва винаги лесно.
  3. Не губи кураж! Дори когато нещата са трудни.
  4. Трябва да умееш да работиш в екип и хората от екипа да вярват в успеха на начинанието. Така взаимно ще се окуражавате.
  5. Трябва да си готов да вложиш – усилия, пари, време, за да реализираш мечтата си.
  6. Не се страхувай да бъдеш новатор!
    Интересно, защо не се съберем и не направим етрополско смути с плодове от нашия красив край? Планината е истинска съкровищница. Би било предизвикателство, нали?! Любопитната приятелка

П.С. Следващия път ще информирам киноманите за един съвсем нов филм. Затова сега сядам пред екрана и се потапям в света на изкуството, наречено кино!

Любопитната приятелка