*

 

Михаил Пенчев е роден в гр. Етрополе на 03.05.1926г. По професия е икономист. От 1945 година участва в художествената самодейност, а от 1956 година ръководи любителски театрален колектив. Постановчик-режисьор е на повече от 40 пиеси. Първоначално пише интермедии, естрадно–сатирични програми и еднократни пиеси, играни с успех на сцената на читалището и участвали на фестивали на любителския театър в страната. От 1970 година е познат сред читателите в града ни с късите си разкази. Има над 40 разказа, повечето от които отпечатани във в. “Етрополски преглед” и участвали на празниците “Етрополска зима”.

Автор е на многоактните пиеси: “Рожби на дявола”, “Фиаско”, “Недоразумение” и “Дупка в морето”. Последните две са поставени от театралната трупа при читалище “Тодор Пеев” в гр. Етрополе.
Дългогодишен председател на читалището, изявен деятел на културата, един от основателите на „Клуба на дейците на културата”, съосновател на популярния в страната „Празник на етрополските зетьове”.

Автор е на две книги. Първата е посветена на театралната трупа: “100 години театрална трупа при Читалище Тодор Пеев Етрополе”, която обстойно описва историята на читалищния театър, изиграните пиеси, участниците, представя много факти и събития, както и снимков материал от живота на театралната трупа от създаването и до 1995 год. Втората книга – „Преживени години” е автобиографична и разкрива интересни моменти от живота му в Етрополе, Самоков, София, Чамкория и любопитни случки, свързани с царското семейство и събитията от онова време в България.
Член е на литературния кръжок “Христо Ясенов” от 1972 год

Починал на 07.12.1996г.