*

За поредна незаконна сеч на многовековна гора в Етрополския Балкан съобщи Нова телевизия. На клиповете, изпратени от граждани се вижда камион без регистрационни номера, натоварен с немаркирани дърва. Товарният автомобил е и без задължителното GPS устройство, което се следи от горските в реално време.

„Сечта е абсолютно незаконна. Беше ми сигнализирано на 24 декември. Става въпрос за 97 кубика”, каза в ефира на „Здравей, България” Иван Иванов, директор на ДГС „Етрополе“.

„Намесихме се на 28 декември след подаден сигнал на 112. Веднага започна проверка. Установихме, че има незаконно сеч в частната гора, която е констатирана от служителите на стопанството. В първия работен ден след празниците е подаден писмен сигнал и до районната прокуратура. Предстои да задържим дървесината”, обясни директорът на Регионална дирекция по горите – София Николай Николов.

„Дъждове винаги е имало, но вече няма гори. Кореновата система на дърветата, особено на буковете, играе ролята на нещо като гъба, като сюнгер, където водата попива и после дълго време почвата е влажна. Когато няма дървета, няма коренова система и няма къде да попие водата. Водата веднага се оттича в реки и поточета и залива всичко. Щом допуска една банда, една дървена мафия, едни изроди да му унищожават природата, значи това население е обезумяло. Ако беше нормално население, нямаше да чака на държавата, а то самото щеше да ги спре. България си отива, тя няма съпротивителни сили. Това е един умиращ организъм, за съжаление“, заяви проф. Михаил Константинов.